България се прекланя пред паметта на Никола Вапцаров

11:15, 23 юли 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете 77 години от гибелта на поета Никола Вапцаров. Пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, почит отдадоха заместник-кметът Иво Николов, главният секретар на областна администрация Ася Велкова, общински съветници, представители на политически партии и културни институции, граждани, съобщиха от пресцентъра на общината.

Моменти от живота и част от стиховете на поета бяха припомнени от директорът на ДТ „Енчо Халачев“ Бранимир Митов и Яна Янакиева, експерт от отдел „Култура“.

Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката се премества със семейството си в София през 1936 година. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература. Арестуван е през март 1942 г., а на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян. Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.

Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто - никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на възпоменателната церемония.

„Точно преди 77 години в тази грозна сграда загубиха живота си по още по-грозен начин една група млади хора. Сред тях и един от най-великите поети в българската литература, един от най-големите човеци в българската история. Само на 33 години. Нито една смърт не е красива, нито една смърт не е оправдана. Смъртта на тези млади хора е един от най-позорните моменти в българската история – неоправдана и необяснима. Защо 77 години този въпрос тегне върху всички нас като българи и като общество. Защо на 33 години трябва да загубиш живота си само защото имаш красиви мечти, защото вярваш в идеали, защото имаш идеи, които някой не иска да припознава”, попита вицепрезидентът.

„77 години по-късно ролята на палача е никаква, нищожна. Думите, красивите изречения и още по-красивите мисли на тези млади хора, на този поет са много по-силни, отколкото смъртта и отколкото позора на палачите. Вапцаров написа едни от най-простичките стихове, не само в българската, а в световната литература“, посочи още Йотова. Тя изтъкна, че в стиховете му има дълбока философия.

По думите й всички помнят малката книжка с коминчета върху нея, които всеки е предпрочитал и е намирал своята мисъл и изречение. „Наш дълг е да покажем тази книжка на децата си и да я има за поколенията“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът обърна внимание, че Вапцаров е преведен на повече от 90 езика. „Едва ли има друг автор в българската литература, чиито стихове да звучат не само на основни европейски езици, но и на по-редки. Много от нашите мислители, днешни, съвременници казват, че това е тяхната настолна книга. Вапцаров не е само история, той е нещо много повече, защото днес в 21 век фашизъм има. Дали той ще бъде облечен с красиви думички, дали за него ще се говори като за патриотизъм, дали ксенофобията и национализмът, които заливат света, са първите стъпки към онова, което години след Вапцаров Умберто Еко нарече „14 начина, по който да познаем фашизма“.

Поглед назад: 77 години от смъртта на поета Никола Вапцаров

Всичко това стои пред нас като проблеми, ние трябва да го решаваме, да го разпознаваме и да възпитаваме така тези, които идват след нас, че никога повече да няма разстрели. Разстрели на вярата и на душата. Вапцаров вярваше в доброто. Често пъти сега ще чуете, говори за ценности, за европейски ценности, че трябва да има битка с несправедливост, с неравенства, че трябва да се обичаме като хора. Следващият момент ние си даваме сметка, че тези прекрасни думи толкова често ги употребяваме, толкова често лицемерничим с тях, че накрая изтриваме техния смисъл. Това не трябва да се допуска именно заради вярата на Вапцаров“, допълни още Йотова. По думите мнозина са се опитали да зачеркнат Вапцаров, да го свалят от учебниците, да отдалечат младите хора от идеите му. „Не успяха, защото неговата вяра е много по-силна. За да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността. Поклон пред тази светла личност. Никога изтрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите“, завърши словото си Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама