Изграждат модерен бизнес парк в Благоевград

13:15, 17 окт 19 25 1651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес и временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград - Иво Николов подписаха Меморандум за изграждане на модерен бизнес парк в областния център, съобщиха от община Благоевград.

С  това се дава началото по практическата реализация на мащабния проект, който се очаква да привлече редица български и чуждестранни инвеститори в Благоевград.

Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 дка общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79.

"Преговорите по този проект са от една година. Община Благоевград е свършила изключително много работа до момента. Има осигурен пътен възел до терена, има подстанция за необходимите мощности, наблизо е пречиствателната станция. Остава само да се изгради инфраструктурата на самото място", заяви Антоанета Барес.

Тя бе категорична, че местоположението на бъдещата индустриалната зона ще привлече инвестиции от малкия и среден бизнес, включително и на чуждестранни компании, като целта е да се съсредоточи търсенето на високо технологични производства и логистики с висока добавена стойност.

"Ние ще търсим инвестиции, които ще създадат добре платена и квалифицирана работна ръка за града и региона", подчерта изпълнителният директор на Национална копания "Индустриални зони".

С подписването на Меморандума Националната компания започва да промотира терена край Благоевград пред инвеститорите, които искат да разширят производството си или да го ситуират в нови райони.

"Дори и към момента се попълват заявления за отговори на инвеститори на най-различни производстава. Радвам се, че община Благоевград вече ще попадне в тези заявления с терена, с който стартираме дейността си", подчерта Антоанета Барес.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград - Иво Николов, увери, че това е изключително важен стратегически обект за Благоевград и региона, който ще повиши  активността на икономическите агенти, ще вдигне оборотите на компаниите, ще увеличи постъпленията в общинския и републиканския бюджет, и не на последно място - ще рефлектира благоприятно върху жизнения стандарт на хората.

Терените в бъдещия бизнес парк ще се продават на потенциалните инвеститори на минимални цени и ще се търсят високо технологични производства.

Национална компания "Инудстриални зони" пък ще гарантира, че всеки инвеститор ще изпълни проекта си. Затова ще бъдат пописвани договори с клаузи, които да предотвратят каквато и да е спекула.

"Ако в рамките на три години инвеститорите не построят обекта си, ние си връщаме терена обратно. Имаме клауза със забрана три години след като се направи инвестицията терените и предприятията да бъдат продавани. Взимаме и банкова гаранция, за да се гарантира изграждането и устойчивостта на предприятието", заяви Антоанета Барес.

По този начин се гарантира, че недобросъвестни инвеститори няма да изкупят терените на минимални цени, а след това да ги препродават.

Предвижда се в близките година и половина бъдещата Индустриална зона край Благоевград реално да започне да функционира.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама