ГЕРБ губи Банско, отива на балотаж в Благоевград и Сандански

12:25, 28 окт 19 25 1854 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Първият тур на местните избори отмина - време е за равносметката. 10 от общо 14-те общини в област Благоевград запазват досегашните си кметове - ДПС печели в 4 общини на първи тур, БСП и ГЕРБ в по две като партията на Борисов търпи тежка загуба в Банско. "Обединени земеделци" имат кмет в една община, а зависимият Апостол Апостолов печели в Симитли, където бе единствен кандидат, подкрепен от всички партии.

Кметската надпревара в три общини ще се реши в неделя. Управляващата партия ще се бори за областния център на втори тур. Продължава и битката на ГЕРБ за Сандански. Оспорвана е и надпреварата в Гърмен. Ето и подробностите:

Атанас Камбитов и Румен Томов на балотаж за Благоевград

ГЕРБ губи Банско. Независимият Иван Кандев, подкрепен от БСП получава 51.71%, което е достатъчно, за да спечели изборите на първи тур. Досегашният кмет Георги Икономов получава 39.02% от гласовете, с което напуска кметския пост. 7.08% са подкрепили кандидата на ВМРО и „Алтернатива на гражданите“ Георги Думанов. Кандидатът на ПП Движение „Напред, България“ Александър Дурчов е подкрепен от едва 0.4% от гласувалите, като повече гласоподаватели са предпочели опцията „Не подкрепям никого“ (1.79%).

Белица има кмет след първия тур на местните избори – Радослав Ревански от ДПС. Младият кмет ще управлява за втори път благоевградската община, след като получи подкрепата на 88.87% от гласовете. За кандидата на ГЕРБ Мустафа Калъчов са гласували едва 8.32% от избирателите. 2.82% пък са избрали да отбележат „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

Балотаж ще има в областния град – Благоевград. Силите си ще премерят досегашния кмет Атанас Камбитов и независимият, но подкрепен от БСП, Румен Томов. На първи тур Камбитов получи подкрепата на 25% от гласувалите, а за Томов гласа си дадоха 20.5%. Трети остана кандидатът на партия „Зелените“ и „Воля“ Андон Тодоров с 14.46%. Всеки от останалите 7 претендента за поста получава по-малко от 10% от гласовете. 6.2% от гласувалите на са припознали някой от кандидатите за свой и са отбелязали ,че не подкрепят никой от тях.

Начело на Гоце Делчев за седми пореден път застава кметът на БСП Владимир Москов, който е подкрепен от 72.9% от гласувалите. Далеч след него е кандидатът на ГЕРБ Борислав Пръков, за когото са гласували 18.83%. Кандидатът на НДОС Адем Зърбаш получава 4.66% от гласовете. 3.61% от избирателите са се възползвали от възможността да използват да отбележат квадратчето „Не подкрепям никого“.

Балотаж ще има в Гърмен, където един срещу друг тази неделя ще се изправят досегашният кмет Минка Капитанова, издигната от БДЦ (24.08%) и бившият управник на най-голямото село в община Гърмен - Рибново, Феим Иса от ДПС (33.79%). Бившият кмет на общината Ахмед Башев, който беше издигнат от коалиция „Ние, гражданите“, отпада от надпреварата с подкрепа от 20.39% от гласовете. В битката за кметския стол участваха още кандидатът на ГЕРБ и БЗНС Галип Мисирков (14.89%), Владимир Донков от БСП (4.92%),  Мустафа Улан от НПСД (0.96%) и Ахмед Чолаков от „Воля“ (0.47%). „Не подкрепям никого“ са избрали 0.5% от гласувалите.

Досегашният кмет на Кресна ще управлява още един мандат. Подкрепеният на местно ниво от БСП и АБВ Николай Георгиев е получил на първи тур 60.15% от гласовете. Втори остава кандидатът на ГЕРБ Милчо Караджов, за когото са гласували 28.73%. Трети е издигнатият от СДС Илиян Кръстев с 5.78%. След това се нареждат независимият кандидат Георги Иванов (3.65%) и кандидатът на ПП „Атака“ Димитър Стоянов с 0.63% от гласовете. 1.05% са решили да гласуват с „Не подкрепям никого“.

Петрич също има избран кмет след първия тур на местните избори. Досегашният кмет на ГЕРБ Димитър Бръчков ще управлява втори мандат с подкрепата на 62.84% от гласувалите. Втори в надпреварата остава издигнатият от ВМРО-БНД Стоян Божинов, когото са подкрепили 16.09% от гласувалите. Трети е Любомир Георгиев, който бе издигнат от местна коалиция между БСП и ПП „Възраждане“. За него са гласували 10.26% от упражнилите  правото си на вот. Интересен факт е, че повече избиратели са предпочели да отбележат квадратчето „Не подкрепям никого“ (5.68%), отколкото да гласуват за кандидата на  Движение ЗАЕДНО за промяната Любомир Даков (5.13%).

ГЕРБ печели и в Разлог, където Красимир Герчев спечели трети мандат с убедителна подкрепа от 62.49% от гласовете. За опонента му от БСП - Александър Крайнов, са гласували 32.37% от избирателите, а 5.15% от гласувалите са решили да не подкрепят нито един от двамата кандидати.

В Сандански в неделя ще се проведе балотаж между кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Кирил Котев и Атанас Стоянов от ВМРО-БНД. За Котев на първи тур са гласували 37.13%, а Стоянов получава подкрепата на 30.33% от отишлите до урните. От надпреварата отпаднаха издигнатия от РСЗ и „Воля“ Яне Янев (13.35%), Младен Тимчев от БСП (10.08%) , Атанас Василев от БЗНС (4.22%) и Артемида Присова от „Демократична България“ (1.9%). Нито един от останалите кандидати не успява да събере подкрепа над 1%. Опцията „Не подкрепям никого“ са предпочели 2.31%.

В Сатовча досегашният кмет Арбен Мименов от ДПС печели близо 89 на сто от гласувалите. Той бе и единственият кандидат за поста и ще управлява града за шести мандат. Въпреки това малко над 11%са отишли до урните и са че посочили, не го подкрепят.

Очаквано Апостол Апостолов е новият-стар кмет на Симитли. Той бе единствен кандидат за поста – издигнат от партия „Зелените“, но подкрепен от всички местни политически сили. За него са гласували над 93% от избирателите, а 6,5% са отбелязали, че не го подкрепят.

Струмяни също запазва досегашния си градоначалник – Емил Илиев. Издигнатият от ПП „Обединени земеделци“ получава 53.38% от гласовете и печели изборите още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ Славчо Благоев остава втори с подкрепата на 25.72%. Издигнатият от местна коалиция между Земеделски съюз „Александър Стамболийски, „Воля“ и Земеделски народен съюз Красимир Станков получава 18. 74%. „Не подкрепям никого“ в бюлетината са отбелязали 2.16%.

Без промяна е и ситуацията в Хаджидимово – досегашният кмет Людмил Терзиев, подкрепен от ДПС и НДСВ, остава на власт с подкрепата на 73% от гласувалите. ГЕРБ остава втора политическа сила – кандидатът им Лазар Папазов получава 17.3%, а трети е издигнатият от ПП „Възраждане“ Иван Сабахлъков с 6.83% от гласовете. Близо 2.8% от гласувалите са решили да не подкрепят нито един от тримата кандидати.

Якоруда отново ще се управлява от Нуредин Кафелов от ДПС. За него са гласували близо 77% от упражнили правото си на вот. Опонентът му от ГЕРБ Ваня Гатдерова събира подкрепата на малко над 17% от гласувалите. „Не подкрепям никого“ са избрали 6%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама