Превозвачи блокираха временно ГКПП „Кулата“

15:20, 08 мар 20 / Общество 25 1497 Topnovini

Около 50 шофьори на тежкотоварни автомобили блокираха за час и половина входа на граничния пункт „Кулата“ с Гърция заради километричните опашки през последните седмици. Поетапно се пропускаха само леки коли.

На място протестиращите съставиха петиция с три искания, която нямаше на кой да връчат, защото протестът им е бил необявен. След намесата на полицията и най-вече заради излелия се пороен дъжд блокадата бе вдигната в 12.25 ч., предаде БГНЕС.

Протестът беше спонтанен, каза Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници. „Има около 50 човека шофьори. Един камион е затворил трасетата за движение преди самият пункт. Колегите са се организирали спонтанно заради ограничаващите се опашки на границата, дали заради мерките за коронавирус, дали за продължаващият ремонт, който постоянно затруднява движението и колегите минават доста бавно“, каза той, предаде БНР.

Километрична опашка от камиони на ГКПП "Кулата"

„Ще уведомим институциите, ще бъде направена отново среща и ще бъдат ясно разписани следващите действия, които ще се предприемат и ако се наложи ще се включим и ние“, коментира той по повод разрастване на протестите.

Преди блокадата опашката от тирове пред ГКПП бе 1 километър, след това нарасна двойно само за 30 на минути. Превозвачите се оплакаха от мудната работа на митническите власти на ГКПП Кулата-Промахон и постоянните опашки, които се образуват от години и нищо не се променя.

„За 24 часа китайците построиха болница, тук месеци наред едно трасе ремонтират, докога”, питаха протестиращите.

„Спим и ядем в кабините, ходим на тоалетна зад мантинелата, в цяла Европа сме пътували, такова нещо като тук няма никъде, тия на кантарите дремат, не искаме да плащаме ТОЛ-такси за скапания асфалт, няма ние да купуваме къщи в България и чужбина на управляващите”, казваха още протестиращите, които заявиха, че търпението им вече свърши.

Те допълниха, че протестът им не обявен, защото ако беше, щеше да е пълно с жандармерия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 114 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.