Кметът на Банско иска 2 млн. лв. помощ от държавата

14:28, 20 май 20 25 1351 Шрифт:
Редактор:

 2 млн. лева помощ от държавата поиска кметът на Банско Иван Кадев заради последствията за ски курорта от COVID-19, съобщава БГНЕС. Според него безработицата е достигнала 18%.

Съкращения е имало и в Общинската администрация, но били минимални, увери градоначалникът.

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.“, каза той и допълни, че Общината е поискала от Фонд "Флаг" отлагане на плащанията на част от вноските", заяви кметът.

Той обясни, че от 30.04. приходите от данъци са с 13% по-малко, в сравнение с миналата година. „Разчитаме на правителството, както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.

Кметът посочи, че най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка.

Медиците от първа линия получават безплатен уикенд в Банско

В град Банско са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, от които в 115 са открити  антитела или 11%.

„Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев. Той допълни, че са предприети редица мерки за бизнеса, като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама