Дариха икона на „Св. Троица-Старозаветна” за 185-годишнината на черквата в Банско

15:12, 07 юни 20 25 2197 Шрифт:
Редактор:

Неврокопският митрополит Серафим води Светата литургия днес на Петдесетница – храмов празник на 185-годишната черква "Св. Троица" в Банско. След службата Серафим освети подарената на храма икона на "Св. Троица-Старозаветна", съобщава БГНЕС

Стотици жители на Банско се стекоха в храма „Св. Троица“, построена през 1835 г. Светата литургия води Неврокопският митрополит Серафим. Над Банско ехтеше звън на камбаните от часовниковата кула, давал сила и кураж на жителите му, да се справят с пандемията, затворила града им.

„Имам много големи и добри приятели от Банско и те ме водиха на Света гора и в продължение на четири години ходим с тях и решихме като знак на благодарност към всички банскалии да дарим тази икона“, каза пред БГНЕС инициаторът на дарението Борислав Лазаров, който е от София.

Митрополит Серафим обясни символиката на празника.

„Днес празнуваме събитието на слизането на третото лице, трето поред, което се открива в Светия дух, така че така се завършва в пълнота обещанието на Спасителя за това, че когато той си отиде от света ще изпрати да пребъдва с църквата и с вярващите в Него светия дух, утешител на истината и затова днешният ден е радостен за цялата църква. Защото се възприема като денят на раждането на църквата със слизането на Светия дух и това е моментът, в който апостолите тръгват на благовестие, на проповед, за да изпълняват своята мисия, за която ги праща Христос. И вече открито, въоръжени със Светия дух, и всичко това е едно тържество на вярата“, каза Неврокопският митрополит, който представи и дарената на храма икона от Света гора.

„Тази икона е дарение от няколко православни християни, които имаха желание да сторят това, още миналата година го изразиха, когато посрещахме копие на Дохиарската икона на Света гора „Света Богородица Скоропослушница“, която също беше тяхно дарение, но не за Банско, а за един храм в София, но тук беше първата ѝ спирка в България и тогава беше много радостно посрещната от много хора тук. И като видяха голямото множество хора, които почитат една светогорска светиня, тези момчета решиха да направят една хубава икона, изработена в Света гора за благословение на Банско и на православните християни от града и от целия свят, които идват тук“, обясни митрополит Серафим.

Това не е могло да се осъществи както планирали по-рано заради извънредното положение, но пък станало днес, на празника на самата Света Троица.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама