Свободно падане: ГЕРБ с крах на изборите в Благоевград

14:30, 28 юни 21 / Новият парламент 25 6397 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Планински преходи, небрежно облекло, срещи със симпатизанти и обичайното говорене за чутовните успехи на бившето управление – навън засега Борисов и ГЕРБ излъчват спокойствие. Действителността и фактите обаче показват, че определено има за какво да се притесняват, въпреки медийната подкрепа, на която се радват.

Избори в Благоевград, тест за държавата

Вчера в Благоевград се проведе своеобразна „загрявка“ за парламентарния вот на 11 юли. На местните избори с изцяло машинен вот се изправиха 7 кандидати от почти всички основни партии. Избирателната активност бе два пъти по-ниска спрямо местните избори през 2019 г., но за сметка на това проблеми при гласуването не бяха отчетени, нито се споменава за затруднения в гласуването от по-възрастните представители.

От бивш бастион на ГЕРБ до трето място

Голямата новина от Благоевград е, че ГЕРБ дори не достигнаха до балотаж. На първо място е кандидатът на „Има такъв народ“ Илко Стоянов с около 35%, на второ с около 28% е досегашният кмет Румен Томов, подкрепен от БСП. Той бе отстранен от поста, поради което се стигна до частничните местни избори. Едва на трето място, с около 19%, се нарежда кандидатът, подкрепен от ГЕРБ и ВМРО – Андон Тодоров.

Благоевград дълго време бе една от крепостите на ГЕРБ. Два мандата там кмет бе Атанас Камбитов, който вече е част от „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. На местните избори през 2019 г. Камбитов загуби, но поне достигна до балотаж.

Избират новия кмет на Благоевград на балотаж

Дори избирателната активност не спаси ГЕРБ

От известно време насам, ГЕРБ могат да разчитат единствено на твърдото си ядро от симпатизанти и следователно срещат лимитирана подкрепа. При тази ситуацията избирателната активност играе ключова роля. Колкото по-ниска е, толкова по-висок е процентният дял на ГЕРБ, тъй като те все още имат организирана и лоялна база от последователи. Или поне така изглеждаше до скоро.

Имайки предвид ниската избирателна активност в Благоевград от около 27%, е учудващ изключително малкият дял на подкрепилите ГЕРБ. Подкрепата за ГЕРБ на първи тур се срива с почти 6 хил. гласа – от малко над 9 хил. през 2019 г. до 3,4 хил. на вчерашните избори.

Изолиран феномен или представителна извадка?

Подобна загуба в областен град би могла да бъде представителна извадка за нагласите спрямо ГЕРБ в страната. Ако не могат да стигнат до балотаж в Благоевград и подкрепата за тях главоломно се срива, то не е изключено ситуацията да е сходна и в други областни градове с подобен профил.

Настоящата подкрепа за ГЕРБ конкретно в Благоевград вероятно ще се пренесе и на парламентарния вот, макар че жителите на града влизат в изборен маратон – ще гласуват три поредни недели, което може значително да понижи избирателната активност.

Възможно е изборите в Благоевград да са просто изолиран феномен - дали е така, ще разберем съвсем скоро.

Играе ли роля машинният вот?

ГЕРБ винаги са били обвинявани в манипулиране на изборните резултати. До колко това е вярно е въпрос на спекулация, но именно това бе един от аргументите за въвеждане на спорната практика да се гласува изцяло машинно. Фактът, че партията на Борисов претърпява тотален крах на първия подобен вот в страната със сигурност буди сериозни съмнения дали машините не възпират манипулациите от страна на ГЕРБ.

Наука или инструмент?

За съжаление, изборите в Благоевград не минаха без дежурните проучвания на мними социологически агенции със съмнителна методология, любезно отразени в големи медии. Така едно проучване от преди няколко дена отреждаше на кандидата на ГЕРБ първо място, макар и с минимална преднина. Разликата в реалния резултат и „прогнозирания“ от агенцията е повече от 10%. В допълнение, прогнозата за избирателната активност се разминава със скромните 22-23%.

Ситуацията със социологическите проучвания и агенции в България има спешна нужда от регулация. В противен случай от наука с ясни методологически рамки и императиви, социологията все повече ще се превръща в обикновен инструмент за манипулации на общественото мнение. Излишно е да казваме какъв удар по доверието към социологията нанасят подобни „проучвания“.

В момента болшинството проучвания отчитат спад в резултата на ГЕРБ, но засега само едно ги поставя на второ място. Въпросът е дали можем да се доверим на тези прогнози или е възможно отстъплението на ГЕРБ да е още по-голямо?

От народна любов до народна апатия

При Бойко Борисов и ГЕРБ отдавна не можем да говорим за народна любов, въпреки добре организираните партийни събития и акции, които целят да изпратят подобни послания. По-скоро все повече става дума за народна апатия, ако ли не и по-лошо. Въпросът е дали Борисов и ГЕРБ могат да отреагират. В случай, че не се „събудят“ навреме пътят пред тях не изглежда никак розов.

След пробива в София на предишните избори, на 11 юли вече можем да очакваме ГЕРБ да загубят всички столични МИР-ове. Можем да очакваме и още по-голямо отстъпление в други области, в които ГЕРБ загубиха гласове през април – Бургас, Стара Загора, Смолян, Русе и други. Изненадата от Благоевград служи като пример, че нагласите сред гласоподавателите се променят с изключително бързи темпове. След годините на безвремие, без да осъзнаем влязохме в изключително динамични от политическа гледна точка времена. На този фон ГЕРБ изглеждат в състояние на свободно падане. Въпросът е дали го осъзнават и има ли изобщо какво да направят по въпроса.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама