Потопете се в старото Банско

12:30, 18 мар 22 25 2863 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Банско притежава очарованието на старите възрожденски градове с уникални атмосфера и дух. Архитектурата допринася за неповторимото усещане, наред с културните и исторически средища в града. Старото Банско е известно със своите живописни улички, старите къщи и музеи.

Старата част на курорта е магнит за всички туристи, които искат да се потят в съхранените и до днес възрожденски традиции и обичаи. Тук се съчетават вековна архитектура, възрожденски постройки и нови паметници на културата. Сред най-популярните обекти са къщите-музеи на Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров, Веляновата къща, църквите и модерните арт пространства.

Емблематичен за Банско е и часовникът на Тодор Хаджирадонов. Създаден е от самобитния талант Уста Тодор преди повече от век и половина. Часовникът се намира в камбанарията на местната църква „Света Троица“. Механизмът се задвижва от два речни камъка с тегло от около 22 килограма.

Не по-малко впечатляваща е кулата на самата църква във възрожденския град. Тя е построена от гранитни камъни, които образуват правилна четиристенна призма. Изяществото й се допълва от камбанарията и двуметровия кръст от естествена мура. 

Старите къщи на Банско са атрактивни и тайнствени. Повечето са построени през 18 век, когато градът вече е селище с развита търговия и занаяти. Местните хора издигали каменни и добре укрепени жилищни постройки, приличащи на непревземаеми крепости.

Много от старите къщи на Банско имали тайни проходи и били обградени с високи каменни зидове. Самите къщи са правени с много коридори, чиято цел била нежеланите гости да не се ориентират в дома. По-заможните собственици издигали каменни кули с войници и така превръщали дома си в същинска непревземаема крепост. Вътре и до днес са съхранение уникалните и изящни дърворезби и стенописи.

Богатата интериорна украса, която започва от таваните и продължава по стените, е създавана от изящните местни майстори-зографи. Освен Веляновата и Радоновата, забележителни са Хаджигьорговата, Буйновата, Шарената, Бенината и Сирлещовата къщи.

Старите бански къщи масово са на два етажа с голям чардак. На приземния етаж били складовете, дюкяните, а на долния етаж имало помещение за животните, което се нарича „подник“. Вторият етаж бил пространството за гостните и домакински стаи.

Основна роля имал и чардакът, където през лятото цялото семейство се хранело и почивало. Една от стаите била богато подредена, за да се посрещат в нея гости. „Кашчи“ пък се нарича специалното за домакински дейности помещение. Там са се съхранявали хранителните продукти и се е приготвяла храната.

В Банско често могат да бъдат видяни семейства и ученически групи, които посещават курорта, за да се запознаят с българските традиции и да видят родното място на редица бележити българи. Музеите са значителна част от местните забележителности. Те разказват за славната история на българския град в сърцето на Пирин. 

Банско е родното място на автора на „История славенобългарска“ Паисий Хилендарски. Затова тук се издига духовно-исторически център, който е посветен на живота на Хилендарския монах. Разположен е в центъра на населеното място, а в непосредствена близост се издига и паметника на Паисий. Духовникът е представен в цял ръст сред страници от своята книга.

Банско е градът и на Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Тома Вишанов - Молера. Доказателство за славното минало на региона са също археологическия  комплекс „Свети Никола“ и античната крепост „Ситан Кале“.

Вълшебството на място е преплитането на традиция и модерност. Посетителите на града не бива да пропускат постоянната изложба на банската художествена школа, домът на изкуствата и градската музейна експозиция.  

Уникалността на Банско обаче се дължи не само на съхранените възрожденски традиции, но и на гостоприемството на местните жители и неповторимите природни красоти. Курортът предлага възможности за еко, кулинарен, културен туризъм. Апартхотелът Лъки Банско е предпочитано място за отдих за семейни, групови, индивидуални и служебни ваканции.

Снимки: Лъки Банско

Луксозният и уютен комплекс притежава ултрамодерен спа център, изискани ресторанти, оборудвани апартаменти и стаи, зали и зони за пълноценен релакс и зареждаща почивка. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама