Нено Димов: За разрушените дюни край "Смокиня" може да има административно наказание

15:05, 08 фев 19 / Политика 25 1538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ-Бургас може да наложи административно наказание за разрушаването на дюни в района на къмпинг "Смокиня", край Созопол, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол. Това може да стане след приключване на наказателното производство, в случай, че нарушението не представлява престъпление по Наказателния кодекс, посочи още министърът в отговор на депутатски въпрос за предприетите действия по сигнали за нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие.

Димов отбеляза, че теренът попада в природна забележителност "Пясъчни дюни" в местност Каваците.

"Констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии, определени с Закона за защитените територии и заповедта за обявяването им. За точното определяне на вида и площта на засегнатите дюни е извършено геодезично замерване на терена", допълни той, цитиран от БТА.

По отношение на строителните дейности в района на къмпинг "Градина" е установено депониране на земни маси извън границите на имота и е съставен акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие.

За строителството в местност "Алепу" е констатирано, че върху плажната ивица е депонирана земна маса вследствие на срутване от строителни дейности. Издадено е предписание за отстраняване на земните маси и предписание за недопускане на ново свличане, а за установеното нарушение е съставен акт.

Министърът посочи, че в случая със строителните работи в местност "Арапя" няма констатирани нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама