В Свиленград дават помощи за новородени само на образованите родители

10:10, 28 фев 19 25 1383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Свиленград въвежда образователен ценз за родители при отпускането на еднократна финансова помощ за новородено.

Досега всяко новородено в общината получаваше помощта. 

Преразглеждайки правилника, общинарите стигнали до заключение, че е редно да подпомагат "отговорните и образовани" родители и осиновители. Затова отсега нататък помощта ще се отпуска само на навършили пълнолетие родители, като и двамата трябва да са завършили поне средно образование. Друго изискване е да нямат парични задължения към общината и да не са оставяли свое дете за отглеждане в социална институция.

Помощта ще се отпуска само до трето дете, освен ако децата в семейството не са повече от три, защото сред тях има близнаци или тризнаци.

Финансовата подкрепа за първо дете се вдига на 400 лева, а за второ и трето става 500 лева.

„Предложение дойде по време на работа на комисиите, да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз”, каза пред новинарския сайт svilengrad24.info Стамо Димитров, общински съветник от БСП.

Експертът от ГРАО Пенка Балджиева добавя пред сайта, че миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо те щяха да са 100.

„Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива”, казва пред bTV Стамо Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама