Акцент на деня: Човешка грешка e в основата на пожарите у нас

17:30, 14 авг 19 25 2873 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Овладяването на пожарите, които избухнаха на територията на Дупница, Шишманци и Хасковско, продължи и днес. И зад трите случая вероятно стои човешка грешка. 

Частично бедствено положение беше обявено за част от територията на община Дупница заради пожара, който се разрази под моста на автомагистрала „Струма“ и в землището на село Грамаде вследствие на натрупани тонове отпадъци.

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено в следващите дни. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Огънят пламна вчера в склад на предприятие „Феникс Ресурс” под моста на магистрала "Струма". Огромни топове хартия и пластмаса за вторични суровини горяха под колоните на моста, на изхода на Дупница, след  което огънят тръгна и на юг към село Блажиево.

Днес Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в прокуратурата срещу собственика на цеха. В него се посочва, че под моста на АМ „Струма“ при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев даде пресконференция на мястото на пожара. Той заяви, че още в началото на 2018 година е алармирал с писмо до АПИ, че на територията на общината, фирма реализира отпадъци върху имоти, които попадат под надлеза на автомагистралата.  

Междувременно собственикът на пункта за вторични суровини при магистрала „Струма” заяви, че отпадъците са под магистралата още от 1997 г., но не били само на фирмата, а и на „недобросъвестни граждани”. По думите му някой е хвърлил нещо от магистралата и така огънят е пламнал. 

Обявеното частично бедствено положение е в сила до 24.00 часа на 14 август. Пожарните коли продължават да бъдат на място и да следят ситуацията.

Пожарът вчера доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста на магистрала "Струма".

Пожарът в депото за отпадъци в село Шишманци продължава да гори в основите си трети ден. Тази сутрин жителите на няколко населени места излязоха на протест заради обгазяването в района. Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места блоираха пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. 

Кметът на Община Раковски Павел Гуджеров обяви, че ще сезира премиера Борисов и отговорните министерства относно създалата се ситуация. В тази връзка екипът на ТОПНОВИНИ потърси кмета на Община Раковски. Гуджеров заяви, че основното искане на протестиращите е или заводът да работи безопасно, или да спре работа. 

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището, като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Продължава и разследването на причините за пожара.

Пожарът, който възникна между Хасковските села Брягово, Любеново и Родопи и обхвана площ от 8 000 декара също е локализиран. Предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчна експертизи. 

Директорът на РСПБЗН – Хасково Комисар Николай Вълчев заяви днес, че пожарът е възникнал в следствие на безотговорното поведение на хората. 

От Районна прокуратура - Хасково съобщиха, че пожарът е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на с. Брягово, област Хасково, където в издълбана яма били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишен мъж. 

Предполагаемият извършител е настанен в болнично заведение за изследване на здравословното му състояние. Той не е осъждан и не е криминално проявен. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама