Иван Гешев: Срамота е да се бият възрастни хора

14:00, 12 май 20 25 3524 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Акция срещу битовата престъпност тече в харманлийското село Браница.

На място са главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщиха от прокуратурата.

 

Борбата с битовата престъпност продължава и в извънредно положение

Причината е поредното нападение над пенсионер, който е бил пребит и ограбен в харманлийското село Браница в ранните часове на неделя. В къщата на 78-годишния дядо влязъл крадец, които го нападнал и отмъкнал над 200 лв. от пенсията му.

Нападателят е овчар от селото и е установен часове по-късно. Пострадалият пенсионер е настанен в болницата в Харманли.

Само за четири часа полицейските служители от РУ – Харманли и Районната прокуратура в града са установили и задържали извършителя на грабеж – Георги З., на 32 г. 

След бързата намеса на органите на местната власт, МВР и прокуратурата, извършителят е задържан и привлечен като обвиняем, като му е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. Той е имал и предишни криминални регистрации за кражби.

„Много бързо сте реагирали, в реално време, за което и аз ви благодаря“, обърна се главният прокурор към кметския наместник. В разговор с нея Иван Гешев посочи, че е „срамота да се бият възрастни хора, които са работили за държавата и трябва да водят един спокоен живот“. Той добави, че в конкретния случай с грабежа е осъществена добра координация и реакция на кметския наместник при уведомяване на полицията и на прокуратурата, заради което извършителят е бил разкрит само за няколко часа.

„Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината да са намалени чувствително. Няма да спра да го повтарям, че начинът да се избегнат такива неприятни криминални случаи, е държавата да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат задържани лицата, които са извършили това престъпление. Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на местната власт, местната прокуратура, местната полиция, а понякога и главният прокурор и ръководството на МВР, си изпълняват задълженията“, заяви главният прокурор по време на посещение в хасковското село Браница, където заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, се срещна с окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов, районния прокурор на Харманли Маргарит Стоилов и кметския наместник на село Браница Марийка Нейкова.

„Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, но сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да изглеждат по различен начин“, каза още Гешев.

Главният прокурор се поинтересува какво е състоянието на пострадалия мъж, като кметския наместник му обясни, че пенсионерът се намира в болница, където се лекува и предстои да го изпишат. Марийка Нейкова сподели пред Иван Гешев, че през  последните няколко дни има и друг криминален случай в селото, при който двама мъже са влезли през нощта в къща на възрастен мъж, хвърлил му одеяло върху главата ,претърсили стаята, прекъснали електричество, но не намерили парите и избягали. Пенсионерът се уплашил и след като си отишли, се подхлъзнал в дома си и паднал, при което се наранил.  По случая има образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Харманли за незаконно проникване в чуждо жилище. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев каза, че е добре в  отдалечени населени места да има изградено видеонблюдение. „С камерите ситуацията се променя драстично“, допълни той.

Иван Гешев се срещна и с жители на село Браница, които споделиха, че това не е първото престъпление на хора от въпросната фамилията. Братът на нападателя на възрастният човек е в затвора, заради убийство на жена. По време на срещата главният прокурор сподели пред жителите на селото, че прокуратурата и МВР са взели сериозни мерки да не се повтарят подобни деяния.

Обвинител номер едно се срещна и с кмета на съседното село – Българин – Митко Тонев, който поиска на главния път да бъде поставено видеонаблюдение. Кметът обясни, че в селото преди е имало телефонни измами, но вече няма регистрирани такива случаи. „Тях вече сме ги приключили, така се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината“, допълни главният прокурор. Той обясни, че по време на извънредните мерки битовата престъпност е намаляла, като не скри, че с връщането на много българи от чужбина, сред които и криминално проявени, могат да се очакват проблеми в тази насока. „Надявам се да няма негативна промяна“, допълни той. Иван Гешев изрази благодарност към прокурорите и полицаите, разкрили грабежа в с. Браница.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама