Защо не обявиха Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково

10:08, 12 авг 20 25 2550 Шрифт:
Редактор:

Скандал в Хасково, след като Общинският съвет не прие Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин. Инициативата е на независимо тракийско сдружение, подкрепено с над 2500 подписа на хора от различни етноси от града.

Членове на сдружението твърдят, че капитанът и четата му са спасили града от турския башибозук и са избавили Хасково от плячкосване, опожаряване и разрушение, предава bTV.

През 1879 г. жителите на градапочитат героизма на Петко войвода с благодарствено писмо. През 2020 г. с подписката те искат той да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен граданин на Хасково“. В Общинския съвет обаче решението среща отпор.

Заради липса на кворум, решението не минава. Това ядоса инициаторите от сдружението. 

Пенка Генева е потомък на рода на Петко Киряков. Като правнучка на един от братята на славния войвода, подписката с искане за посмъртното му признаване стартира с нейно съгласие. Но липсата на решение не я обижда.

Днес Пенка предлага Капитана, на който са издиггнати най-много паметници, да получи още един – на остров Крит, който също защитава.

Засега, обаче, Общински съвет Хасково има втори шанс да го направи почетен гражданин посмъртно. Предложението ще бъде внесено от кмета на града още този месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама