Голям горски пожар в Източен Сакар

10:30, 22 юли 21 25 2959 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Голям горски пожар в Свиленградско, близо до границата с Турция, се е разразил тази нощ.

Огънят е засегнал над 2000 декара между три села. Тази сутрин пламъците все още не са потушени – фронтът е изключително голям и огънят вече навлиза в смесена гора. На място работи кризисен щаб, който трябва да реши как да процедира.

Четирима загинали при пожар в дом за възрастни край Варна

„Снощи разговарях с кмета на Община Свиленград. Те са готови да ни изпратят доброволци, очакваме ги всеки момент да пристигнат. Пожарът може би е тръгнал от обработката на пасища. Има и разследване, и досъдебно производство по случая“, обясни областният управител на Хасково Минко Ангелов, цитиран от bTV.

57 пожара за 24 часа в Гърция

Пет екипа с огнеборци и пет екипа с горски служители цяла нощ са се борили с пламъците. Очаква се на място да пристигне тежка верижна техника, която да започне да прави просеки в гората, за да може пожарът да бъде локализиран. „Имаме пожар в борова гора, примесена на места с широколистна. По по-голямата част от периметъра на пожара нямаме достъп с автомобили – в трудно достъпен район е. В широколистната гора ще работим с пешаци – горски и пожарникари ще гасят на ръка. Иглолистната – с тежките машини ще направим пътища, така че да вкараме пожарни автомобили“, каза комисар Николай Вълчев от хасковската пожарна.

Двадесет военнослужещи със специализирана техника от 31 батальон - Хасково от състава на Втора механизирана бригада също помагат в борбата със стихията. В потушаването на огъня ще бъдат използвани и четири броя специализирана техника на Сухопътните войски - два товарни автомобила ЗИЛ -131, една авторазливна станция и един брой УАЗ- 469, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Опасност за населените места в района няма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама