Овладян е пожарът в Сакар планина

12:50, 24 юли 21 25 3480 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вторият за този сезон голям пожар в Сакар планина - между харманлийските села Дрипчево, Оряхово и Изворово, е овладян, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Цяла нощ са продължили усилията на 10-те екипа огнеборци и служители на Югоизточното държавно горско предприятие за ограничаване и потушаване на стихията. На помощ са били изпратени и водоноски от Харманли и Свиленград.

Огнищата са се разпространили на площ от около 5000 декара пресечен и труден за обработване терен. Засегнатият широколистен горски фонд е 650 декара, а не както по-рано бе съобщено - 3500 декара, уточниха от администрацията.

Пожарът в Свиленградско е овладян

Продължава гасенето на останали по-малки локални огнища“, каза от мястото на пожара за БТА областният управител инж. Минко Ангелов. По неговите думи, като цяло обстановката вече е спокойна, а по първоначална оценка материалните щети относително не са големи, тъй като повечето площи са с нискостеблена лесонепригодна растителност.

Установен е и причинителят на пожара - земеделец, който е обработвал пасище с дискова брана, от която е била причинена искра“, допълни инж. Ангелов. Запалването е станало по непредпазливост, извършителят първоначално се е опитал сам да гаси. Той е бил разпитан по образуваното досъдебно производство и освободен.

Голям горски пожар в Източен Сакар

Това е втори голям горски пожар в Сакар планина за последните 3 дни, след като огнища бяха разпространени на площ над 2000 декара в триъгълника между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем. Те обаче бяха потушени в четвъртък привечер.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за териториите на 9 области на страната в събота, съобщи Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът важи за част от териториите на областите: Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама