Кампания "Скъсай с хепатита" под патронажа на Цвета Караянчева ще се проведе в Кърджали

13:00, 14 окт 18 25 1287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 15 октомври, понеделник в Кърджали в близост до Паметника на Васил Левски от 10,10 до 15 часа ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C.

Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисията по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще стартира с официално откриване, което ще започне в 10 часа. Участие ще вземат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и народен представител от Кърджали, инж. Хасан Азис , кмет на община Кърджали, Никола Чанев, областен управител на област Кърджали, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ – Кърджали, доц. д-р Тодор Черкезов, дм. Изпълнителен директор на болницата „Д-р Атанас Дафовски”, Теодора Стоименова, представител на АбВи България, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”, представители на местната власт.

Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Това е и една от основните препоръки на Световната здравна организация за постигането на елиминацията на хепатита до 2030 г. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинги, както и медицинския персонал.

Акцията в град Кърджали се провежда под личния патронаж на Цвета Караянчева и е четвъртата инициатива в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, до 15 минути. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не се налага ограничение на консумацията на храна и напитки.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама