11 души са заразени с трихинелоза в Крумовград

15:00, 07 фев 19 25 1468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били заразени с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. 8 от серумите  са положителни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, обясни пред БНР доц. Искра Райнова, национален консултант по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били заразени.  Един положителен за трихинелоза резултат има и при изследване в пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни болести е изследвано и месо от дивите прасета. Месото от Черничево е излязло положително за трихинелоза, от Тинтява - отрицателно.

Около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви прасета, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 

Д-р Марин Мухтаров, който съобщи за първите случаи на заразени в Регионалната здравна инспекция, коментира: 

''Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са потвърдени случаи на трихинелоза, но до момента нямат  прояви на заболяването. Може да предполагаме, че няма и да имат, защото е изминал повече от месец от консумацията на месо. Имаха голям късмет, защото само няколко дни след консумацията на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите действия на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна инспекция много бързо бяха издирени хората и една голяма част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, ако не са приели хапче досега.''

Златен шанс имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това вероятно е причината да няма клинична картина. Поуката е да не се консумира дивечово месо без изследване в лицензирана лаборатория, защото методите на изследване са много добри. Но дори резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на сто процента, че прасето не е заразено с трихинелоза, защото е възможно прасето да е заразено с малко на брой ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не трябва да се консумира недобре обработено термично дивечово месо - полусурово, каквито са луканките. Не трябва да се използва дивечово месо и за кайми, защото винаги остава алангле. Трябва месото да се вари или задушава минимум два часа и парчетата да не са по-големи от 5 сантиметра, за да е сигурно, че дори да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се консумира дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, така че ларвата да бъде унищожена. 

И третото важно нещо, което трябва да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича много по-тежко, отколкото при възрастните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама