Каква е избирателната активност в страната до 10 часа?

11:21, 26 май 19 25 3218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засега у нас избирателната активност все още е слаба, макар и по-висока от 9 часа сутринта.

Избирателната активност в област Видин до 10.00 часа е 8,73 процента, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Емил Емилов. Най-висока е избирателната активност в община Бойница, където са гласували 21,92 процента от имащите право на глас, а най-ниска е в община Видин - 6,42 процента. Общо 88 826 са избирателите от 11-те общини в област Видин, които гласуват днес в 259 избирателни секции.
 
Общо 8855 души са гласували в Стара Загора към 10.00 часа, съобщават от пресцентъра на общината. Всички 208 секции на територията на община Стара Загора са отворени. Няма сигнали за нарушения в изборния ден.
 
Избирателната активност в Силистренско към 10.00 часа е 10.13 на сто, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) в Силистра. Най-висока е избирателната активност в Ситовската община на Силистренска област - 14.3 на сто. Изборният ден в Силистренско е започнал нормално, няма съществени нарушения, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ в Силистра. Право на глас в района имат 108 845 души. Поучени са 130 400 бюлетини. Открити са 225 избирателни секциии, от които 4 са подвижни. В тях работят 1830 души. Петдесет и пет машини за гласуване са получени в Силистренско.
 
Изборният ден в област Търговище протича нормално. Активността към 10 часа е 9,4 на сто, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия адвокат Гергана Цонева. Своя глас за представители на Европейския парламент са дали 10 390 гласоподаватели. До момента в РИК няма подадени сигнали за нарушения, не са внесени жалби. Всички машини за гласуване работят. Един техник ще отговаря за няколко секции, за да може да се реагира адекватно при нужда, допълни Цонева.

Избирателната активност в Старозагорска област до 10.00 часа е 6.84 на сто, информират от пресцентъра на областната администрация. Най -висока е избирателната активност в Община Опан - 13,45 на сто и Община Гълъбово- 11,31 на сто. На трето място се нарежда Община Братя Даскалови - 8,77 на сто, а на четвърто Община Николаево - 8,35 на сто. До урните в областния град вече са били вече близо 7.00 на сто от имащите право на глас в областния град. Най-ниска е избирателната активност в Община Чирпан - 5,73 на сто и в Община Мъглиж - 4,65 на сто.
 
В Перник и Кърджали е преустановено машинното гласуване, в Елешница е отстранена техническата повреда, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем.
 
На места са липсвали членове на СИК. По отношение на организацията има подадени сигнали също, това е заради отварянето на някои секции по-късно. 

На територията на област Русе изборният ден е започнал нормално, като избирателната активност в региона е 6%, а в община Русе е 5% към 10.30 ч., съобщиха от областната администрация.

Броят на подадените жалби от началото на изборния ден до сега е 4 (четири) и е свързан с разполагането на агитационни материали на нерегламентирани места. Предстои заседание на Районната избирателна комисия, като по-детайлна информация ще бъде представена по време на следващата пресконференция, която ще се проведе от 13.00 ч. отново в Заседателната зала на Община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама