25 туристи бяха блокирани в района на Момчилград заради свлачище

19:39, 03 авг 19 25 1809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Момчилград организира спасителна акция на туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Около 25 души с няколко автомобила са били на пикник в района на върха, където има чешма. След като завалял проливен дъжд туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътя, който е държавна собственост, освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

"Пътят беше построен от Горското стопанство по проект на общината, но още при изграждането му не бяха спазени част от изискванията. Водостоците не бяха достатъчно, а на места канавките бяха много малки. Това е основната причина да се стигне до активизирането на свлачището и затварянето на планинския път, който на места е с наклон от 18%", заяви Сунай Хасан.

Той ще настоява представителя на държавата Никола Чанев да потърси отговорност от фирмата-изпълнител.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама