Прокуратурата разследва смъртта на новородено в болницата в Монтана

10:23, 29 яну 20 25 3370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители са внесли сигнал в прокуратурата в Монтана за смъртта на новороденото им дете. Бебето е починало само два дни след раждането. От болницата все още не казват причината за смъртта на опечаленото семейство, съобщи bTV.

На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Младото семейство е от Враца, но майката Изабела Петрова е решила да роди в Монтана, защото е чула много добри неща и отзиви за лекарите в местната болница. Бременността ѝ е протекла нормално, а неин лекар е бил завеждащият родилното отделение Захари Николов. Когато получава болки, лекуващият ѝ лекар я изпраща в болницата, където я приемат. Лекарите взимат решение за раждане със секцио, защото няма разкритие.

Прокуратурата разследва смъртта на новороденото в болницата във Видин

Бебето се ражда здраво и жизнено с тегло 3500 грама и височина 50 сантиметра. Лекарите не са казали на майката за наличието на никакви здравословни проблеми, а на втория ден след раждането Изабела вижда детето си. „Ръчичката му беше ледено студена и трептеше“, спомня си майката, която попитала лекарите дали това е нормално и те ѝ отговорили положително. Вечерта детето повърнало в креватчето си, но сестрите не взели мерки да го изправят и да го оригнат, разказва Изабела, а малко по късно през нощта детето е починало. „Никой не ни уведомява. Това става между 12.30 и 1.00 ч. Никой не е я е известил (майката), че детето се е влошило и има някакви здравословни проблеми“, казва бащата Петър Цветанов.

През нощта са извикани кардиолог и педиатър, защото детето се е влошило, но никой не уведомява майката, която е в съседно помещение. Към 9.00 ч. на следващата сутрин майката научава, че детето се бори за живота си. „Как три дена след раждането нашето деца е при здравите деца, а после умира?“, питат близките на опечалените родители и искат да разберат защо детето не е било транспортирано в София, след като се е влошило.

На втора инстанция: Намалиха присъдата на акушерката, нападнала новородено

„Твърде рано е за изявления. Сформирана е комисия, която ще проверява случая, включително и дали има отклонения от медицинските норми. Чакат се резултатите от хистологичната експертиза, която ще стане готова след не по-малко от 20 дни“. Това казват за случая от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" в Монтана.

Родителите искат да получат справедливост и ако е допусната лекарска грешка, докторите да бъдат лишени от права, за да не навредят на други деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама