Три села протестират срещу проект за добив на въглища

11:00, 04 дек 18 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в селата Бърложица, Радулово и Братушково, подкопавайки дългосрочното развитие на района, предаде bTV. 

Фирми, вероятно свързани с бизнесмена Христо Ковачки, имат зелена светлина от Министерство на околна среда и водите (МОСВ) за концесия на "Алдомировски въглищен басейн" още от 2016 година. Тя включва площ от 1891 декара и е за следващите 29 години. Очакваните постъпления от концесията в общината се равняват на 18 хиляди лева на година — сума, крайно недостатъчна да компенсира екологичните и социални последствия за населението.

Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм.

Според кмета на Сливница съвсем други са ни плановете за развитие на общината, те по никакъв начин не се свързват с развитие на мини. Направихме чисто нов път който не е за камиони, посочи още кметът. 

"18 000 лв. ще получава общината от концесията, ако тук се развие туризъм имотите на хората ще поскъпнат, ще получаваме повече данъци в общината ако се строят жилищни комплекси", каза кметът на Сливница.

Мината ще унищожи най-малко три села, посочват хората от района. По думите им земеделската земя също ще пострада, ще стане „лунен пейзаж”.

Все още няма отговор от компанията, която смята да добива въглища в района.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама