Над 90% от домашните прасета в Пазарджишко са умъртвени

13:08, 12 авг 19 25 2014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 90% от домашните прасета в общините от Пазарджишка област са умъртвени по заложените превантивни мерки за борба с чумата по свинете. Това съобщи след края на поредното заседание на областната епизоотична комисия зам. областният управител Йордан Кожухаров, цитиран от „24 часа“.

До момента на територията на региона не е констатиран случай на чума в домашно или диво животно, подчерта Кожухаров. От вторник няколко екипа от ветеринарни специалисти започват проверки на личните стопанства в определената санитарна зона на региона, за да установят дали всички животни са умъртвени според предписанията.

Ветеринарите трябва да обиколят 77 населени места в Пазарджишка област и трябва да проверят 1800 лични стопанства, според предадените от кметовете на населени места протоколи за отглеждани в лични стопанства свине.

Проверките ще приключат на 26 август и резултатите от тях ще бъдат изпратени в София. През септември стопаните ще получат и обещаните по 300лв., с които трябва да обезпаразитят личните си стопанства. Превантивни мерки се взимат и на границата между Пазарджишка и Смолянска области, след като в смолянското село Змейца е констатиран нов случай на чума.

Определена е 10-километрова санитарна зона, в която, дори и на територията на горските масиви, няма да се допускат местни жители и туристи, за което са ангажирани служители на МВР. В пазарджишко има отстреляни диви прасета на територията на горски стопанства в общините Велинград и Панагюрище, като пробите на убитите животни са отрицателни за чума.

В същото време кметовете на всички 31 села от община Пазарджик разпространиха декларация, в която подчертават, че подкрепят всички мерки на правителството за борба с разпространението на чумата по свинете и ще изпълнят поетите лично пред премиера Бойко Борисов ангажименти по време на срещата им на 2 август в Пазарджик. Декларацията е подкрепена и от кмета на общината Тодор Попов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама