Неделната обиколка на премиера

12:00, 24 май 20 / Политика 25 2465 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За премиера Бойко Борисов почивен ден няма. За пореден път нито фактът, че е неделя, нито това, че е празник успяха да спрат похода на министър-председателя из страната. Този път обиколката на Борисов бе из Пазарджишко, а фокусът му падна хем върху пътищата, хем върху училищата.

ПАЗАРДЖИК

Компания на премиера в джипа му правят финансовият министър Владислав Горанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Пазарджик Тодор Попов. Още в началото на обиколката Попов дава да се разбере, че не е от ГЕРБ, но оценява всичко, което правителтвото е направило за града.

"Аз не съм от ГЕРБ, но е важно да се каже какво е направила държавата за училищата и стадионите. От БСП си говорят, но тук стадион, асфалт, саниране, мост и училища са направени благодарение на управляващите", каза кметът на Пазарджик и опроверга информациите, че кметовете на други партии не получават пари от правителството.

Борисов остана приятно изненадан от "китките, измитото и изчистеното" в града и призна: "Аз като кмет на София това не го умеех. Дойде Фандъкова и направи цветята." Премиерът забеляза, че в града има санирани блокове и заяви, че по-добра социална кампания от програмата за саниране в България не е правена.

"Защо не го направиха предишните", попита Борисов, а кметът му отговори: "Защото са кьопави. Да се гледат делата, на думи всички са лесни".

Премиерът и спътниците му провериха важните инфраструктурни проекти в града, сред които и новото кръгово кръстовище край Пазарджик.

"Благодаря, че се направи отсечката Пазарджик-Пловдив, която е много натоварена и свързва важни села", заяви Попов.

В тема на разговора между кмета на Пазарджик и премиера се превърна и финансовият министър Владислав Горанов.

"Какви неща чух за Горанов. Чете ли?", попита Борисов кметът на Пазарджик. "Четох, не можах да го позная. С него  прекалиха - то не бяха СМС-и, то не бяха... Факт е, че Горанов е министър с цели. Никога не ми е отказал нищо. Всички сме "къпани с хладка вода". Владислав Горанов се справя изключително успешно", отговори Попов.

Обиколката им приключи в спортната база в Пазарджик, където има изграден терен за футбол на малки вратички, а  общината планира да изгради и нова спортна зала, но за целта има нужда от "лек съпорт" от  1,5 млн. лв. от държавата.

"В Пазарджик не се взимат пари за спорт. Всичко е лек социализъм. Всичко е безплатно, но какво правим на 4 години? Избираме правилния човек", каза Попов, а Борисов допълни, че няма нищо безплатно.

ВЕЛИНГРАД

В крайна сметка премиерът Борисов обеща да помогне за спортната зала и след това отпътува за Велинград. Там министър-председателят провери как е извършен ремонтът на местната професионлна гимназия по горско стопанство "Христо Ботев".

Борисов бе посрещнат от деца в носии с питка, за което благодари, но даде на екипа си да се почерпи, тъй като те тръгнали рано сутринта гладни от София, а той бил на диета.

Образователният министър Красимир Вълчев отчете, че в училището има достъпна среда за хора с увреждания, а премиерът поиска във всяко училище да има физкултурен салон. "Искам всички училища, които нямат зали, да ги насадим...Като знаеме колко е - 15 - 20 - 30 000 лева", коментира той.

От своя страна кметът Костадин Коев благодари на Борисов за ремонтирано училище и поиска пари за общежитие за децата, които не са от града. По думите му, за да сеизгради нова сгррада, ще са необходими около 700 хил. лв., другият вариант е да се ремонтира една позанемарена постройка, която не е собственост на училището, а на пътното. Премиерът обеща да съдейства, но без да уточни за кой от двата варианта.

ЮНДОЛА

След Велинград, Борисов се отправи към Юндола, където ще посети още едно училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама