Нови случаи на африканска чума по свинете в Разградско

18:44, 23 дек 19 25 3327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови случаи на африканска чума по свинете /АЧС/ са установени в област Разград, съобщиха от областната администрация след заседание на областната епизоотична комисия. Те са при диви свине, отстреляни в землищата на селата Здравец и Владимировци в община Самуил, на разградското село Гецово, на село Глоджево и град Цар Калоян - в пограничната зона с област Русе, и в землището на село Миладиновци - в пограничната зона с област Търговище.

Направен е бил извод, че причина за новите случаи може да е миграцията на животни от други области и че се вземат всички необходими мерки за неразпространяване на болестта.

Комарите - причина за африканската чума край Дунав?

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Илиян Драмалиев е информирал, че отстрелът на диви свине върви по-бавно от планираните темпове. Той е подчертал, че представители на МЗХГ са обявили, че в новите наредби ще бъде регламентирано изграждане на външна ограда около големи свинекомплекси, която да отстои на 500 метра от животновъдния обект.

Заместник областният управител Евгени Драганов е напомнил, че по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат обявени мерки за подпомагане на предпазните дейности за свинекомплексите. Той е заявил, че колкото по-малко прасета има в "задния двор", толкова по-малка е опасността за големите свинекомплекси. Обявено е било, че в област Разград изискванията в тази насока вече са изпълнени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама