Снегът ни изненада

12:30, 06 фев 20 25 8713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два екипа от 61-ва механизирана бригада – Карлово оказаха помощ на граждани в зимната обстановка в районите на Карлово и Казанлък, съобщиха от Министерство на отбраната. Военните са помогнали на закъсали автомобили на пътя за София, в района на село Христо Даново. С тежкотоварен автомобил извлякоха два леки автомобила, прокараха път през наветите преспи и освободиха движението по пътя от селото до Карлово, където има голяма колона от чакащи автомобили.

Друг екип оказа помощ на закъсали автомобили на пътя от село Копринка за Казанлък. Военнослужещите извлякоха от преспите два леки автомобила и един специализиран автомобил на пожарната. Освободиха движението на снегорините, пристигнали на мястото за почистване на пътя.

Сняг в цялата страна, жълт код за 13 области

Пътна обстановка

Усложнена е пътна обстановка заради обилните снеговалежи на много места в страната, но няма бедстващи хора. От АПИ обявиха, че проблеми са създали и водачите на ТИР-ове, които не са се подчинили на забраната за движение. За последните 24 часа на терен са работили 180 машини и 240 работници, изразходвани са 2000 т сол и 32 т калциев двухлорид за обработване на настилките на автомагистралите. 

Заради неспазването на разпорежданията в момента на АМ "Хемус" при "Витиня" има 64 тежкотоварни камиони. Първият е забуксувал и е блокирал останалите след себе си. 

Настилките на главните пътища са добре почистени и обработени, с изключение на област Разград и високопланинските проходи „Петрохан“, „Шипка“ и „Троянски“, които са затворени за движение за всички автомобили.

Автобус с румънски туристи закъса в Прохода на Републиката, в района на село Вонеща вода, съобщи областният управител във Велико Търново проф. Любомира Попова, пише БТА. Екипи на пожарната и на БЧК оказват помощ на 40-те пътници в автобуса.

Тежко е положението и на пътя Видин - Монтана, стана ясно от Facebook групата на българските тираджии.

Снимка: Facebook, Група на Българските тираджии, Веселин Карастоянов

По молба на България е спряно движението през граничните пунктове "Дунав мост" при Видин и Русе.

Снимка: Facebook, Група на Българските тираджии, Веселин Карастоянов

Много влакове се движат със сериозни закъснения. Паднали далекопроводи прекъснаха електрозахранването и нанесоха сериозни щети по контактната мрежа в участъците Мездра – Роман и Мездра –Руска Бяла. Аварийни екипи на НКЖИ работят по възстановяване на захранването, очаква се движението да бъде възстановено и в двата участъка към 13.00 часа. Спряно е движението на влаковете в участъците Самуил-Висока поляна-Хитрино и Копривщица-Антон. 

25 гари са без електрозахранване, поради тази причина системите за осигуряване на движението там се управляват от дежурния персонал. 15 автоматични прелезни устройства в районите Ловеч -Троян и Исперих –Дулово също са без елекстрозахранване, влаковете се движат със скорост до 15 км/ч.

По информация на БНТ 30- годишна жена е била затрупана от снега в Русе. Настанена е в болница със счупен крак.

Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено. Полетът за София от Летище Варна в 8.40 е отменен. Няма анулирани пътувания от Автогара Варна.

Прекъснато електричество

Общините Априлци, Ловеч и Луковит в Ловешко са без ток. В останалите общини в областта захранването е възстановено. Много селища в област Велико Търново също са без ток. 

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра нямат ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца, както иселата в Община Трявна и Плачковци. Драматична е ситуацията в Старозагорска област, където няколко населени места са без ток. 30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и Смолян също са с прекъснато електрозахранване. 

Снежната покривка в Габрово е близо 40 см, температурата е минус 2 градуса. Без електрозахранване са кварталите - "Любово", "Лисец", "Турски дол", "Негенци", част от "Градище".

15 кметства в общината също са без електрозахранване. Всички налични аварийни екипи работят по отстраняването на авариите. Затруднено е и изпълнението на линиите на градския транспорт във високите части на крайни квартали и към селата. 

Във всички населени места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването, които продължават и в момента. В община Две могили има затруднения и с работата на клетките на мобилните оператори.

От "Български пощи" предупредиха за възможни проблеми с услугите в: Силистра, Ловеч, Русе, Добрич, Разград, Габрово, Велико Търново,Перник, Кюстендил, София област, Враца, Монтана, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Смолян. 

Отменени учебни дейности

Община Троян спря учебните занятия днес и утре заради усложнената зимна обстановка. На територията на община Кубрат днес са преустановени учебните занятия. По всяка вероятност учебни занятия няма да има и утре - 7 февруари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама