Кубрат обяви бедствено положение

13:29, 06 фев 20 / Общество 25 3406 Topnovini

Поради силните ветрове и обилен продължителен снеговалеж община Кубрат обяви бедствено положение.

Това стана ясно след среща с кризисния щаб в общината, съобщават от пресслужбата на общинската администрация в лудогорския град.

Снегът ни изненада

Заповедта е подписана от кмета Алкин Неби и тя ще е в сила за срок от 48 часа. Мярката е взета поради лошите метеорологични условия, непроходимостта на общинските и републикански пътища, а също и на зачестилите аварии във водопреносната и електроразпределителна мрежа.

Към този момент в 10 населени места на общината няма ток, както и вода. Нарушено е и водоподаването по високите етажи в Кубрат, а на места в града е преустановено и електрозахранването. Въпреки, че към този момент снеговалежът на места е спрял ситуацията остава тежка, а работата на екипите продължава усилено. От електроразпределителното дружество уверяват, че всички екипи на компанията са мобилизирани и работят за възстановяване на електрозахранването.

На много места в общината има скъсани жици и проводници вследствие на силния вятър и снеговалеж. Спасени са закъсали хора по пътищата, като най-много автомобили са били извлечени от преспите в района на с. Сеслав.

Със съдействието на униформени е спасено и 5-месечно бебе, което вече благополучно е настанено в Многопрофилната болница за активно лечение в Кубрат.

Кризисни мерки при необходимост ще бъдат взети от РУ-МВР в Кубрат, както и от служителите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кубрат, като при необходимост ще се търси съдействие и от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Разград. Общинският план при бедствия и аварии предвижда чрез екипи на БЧК да осигури също на бедстващи и пострадали хора завивки, дрехи топла храна и напитки. Кметът Неби отново подчерта, че хората не трябва да предприемат излишни и рискови пътувания, а също и да спазват точно указанията на органите на реда. Пътищата в общината остават затворени за снегопочистване, а поради тежката ситуация е взето решение учебните занятия в учебните заведения на територията на общината да бъдат възстановени в понеделник - 10-ти февруари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 136 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.