Кампания срещу домашното насилие се провежда в Силистра

12:30, 19 окт 18 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Силистра стартира 16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие. Тя се провежда в края на всяка година в много страни в света и цели да заостри вниманието на обществото към проблема.

Над 100 души са потърсили помощ и подкрепа през последната година в Кризисния център за жертви на насилие и в Центъра за консултации и превенция в Силистра. В последните месеци случаите на насилие са намалели, но стават по-тежки и по-трудни за преодоляване, отчита Галя Иванова - юрист в женското сдружение "Катерина Каравелова", пред БНР.

"Жертвите започват да търсят по-често психологическа подкрепа. Тенденцията от миналата година е, че те търсеха основно юридическа, правна подкрепа. Повечето от пострадалите лица през миналата и през тази година, които са преминали през центъра, са отново жени, но има и мъже - възрастни хора, които стават обект на насилие от своите деца", казва Иванова.

Наблюденията на работещите в центровете сочат, че пострадалите лица също имат необходимост, в някой от случаите много по-голяма, отколкото извършителите, с тях да работи психолог и да бъдат насочени как да се справят в конфликтни ситуации и как да преодолеят нагласата си на жертви. Колкото и негативен да е образът на насилника, с тези хора също трябва да се работи, и то последователно и упорито, убедена е Галя Иванова, защото "много често на тях им липсват елементарни умения за справяне в конфликтни ситуации".

Специалистите от Сдружението с нестопанска цел "Екатерина Каравелова" работят превантивно и с ученици от силистренските училища. Председателят на организацията Христина Георгиева обясни: "Влизаме в часовете на класния ръководител. Там работим с подрастващите за развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности, за ранна превенция".

Сега в кризисния център са настанени 8 души, от които 5 са деца. Кампанията ще започне с благотворителен концерт под мотото "Заедно сме по-добри". Със събраните средства ще бъдат осигурени дрехи и пособия за децата в кризисния център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама