Ангел Кунчев: Все още не сме достигнали до пика на грипа

09:20, 15 яну 19 25 5352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипна епидемия е обявена в четири области на страната. Вирусът, който ни атакува, е много близък до така наречения свински грип, известен още като "Калифорния". Областите у нас, които първи обявиха грипна епидемия, са Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Същевременно се увеличава броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да обявят епидемия. Учебните занятия в областите Стара Загора и Бургас са спрени от 15 до 18 януари, включително.

„При грипа нещата са много динамични и в рамките на часове могат да се променят. До края на седмицата очаквам тези области, които са предепидемични, да стигнат епидидемични стойности и да бъде обявена грипна епидемия”, обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Това са Перник, Пазарджик, Русе и Ямбол. Възможно е да има и още области. Няма обаче да се стигне до пик на зобаляемостта през тази седмица, тъй като все още тя е по-ниска в сравнение с миналата година. Според очакванията това ще се случи в края на януари.

Характерно за грипа е главоболие, силна отпадналост и болки в мускулите. По думите на д-р Кунчев най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми те решават, че могат да ходят на работа и по този начин заразяват останалите. В детските заведения пък много често родителите оставят децата си, въпреки че има признаци, че са болни.

„Антибиотикът няма да помогне, когато става въпрос за вирусна инфекция. Нормално е един млад организъм да се справи с грипа в рамките на седмица”, допълни здравният инспектор.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама