Откриха римска пещ на 1500 години в Силистра

20:30, 04 дек 20 / Любопитно 25 3189 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Римска пещ на почти 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра. Според археолози това е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха.

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера. Съхранена е и скарата, на която тухлите са изпичани по римски времена.

Пещта е на две нива. На долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огъня, който затопля скарата. Над скарата е горната камера на пещта. Скарата има площ около 15 кв.м., обясни археологът Кристиян Михайлов.

Тази пещ може да поеме около 10-15 опалвания и 10-15 продукции от тухли. Имайте предвид, че температурата, която се е развивала в нея е около 900 градуса, заяви от своя страна проф. Георги Атанасов, цитиран БГНЕС.

Според специалистите технологията не се e различавала много от днешния начин за производство на тухли. В дървени калъпи, както и сега се правят тухлите и кирпичите, оставят се на слънце, за да не залепнат. Топлият въздух е излизал от тези дупки от камерите с много голяма температура и пече тухлите, подчерта Атанасов.

В средата на VI век с тухлите са били строени римски сгради, оставили духа на епохата във времето.

Наблюдавайки размерите на тухлите, вглеждайки се внимателно в украсата им, не изключваме тази пещ да е произвеждала тухли за строителството на великолепния кастел на дунавския бряг на Юстиниан Велики, издигнат около 620-630 година, подчерта още Атанасов.

Съдбата на ценната находка ще бъде решена от Министерството на културата в края на месеца.

Ябълка отпреди 4000 години откриха археолози във Виена

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама