Няма нови случаи на хранителна интоксикация в населените места в община Николаево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора.
Припомняме, че на 29 март около 19.20 часа на в РЗИ Стара Загора е постъпил сигнал от телефон 112 за четирима души от с. Едрево, които са с разстройство и повръщане. На лицата е оказана първа помощ във Филиала за спешна помощ в Гурково. В рамките на следващите 12 часа медицинска помощ е оказана на още 21 лица със същите оплаквания от град Николаево, селата Едрево, Нова махала и Зимница. Четирима от заболелите са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" Стара Загора. Те са в добро състояние и утре ще бъдат изписани. Останалите 21 души са прегледани амбулаторно и са оставени за домашно лечение.
От РЗИ Стара Загора незабавно са сформирли екип от специалисти - епидемиолог, микробиолог и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Стара Загора за извършване на епидемиологично проучване. В процеса е установено, че всички заболели са консумирали кюфтета по чирпански, доставени по програма „Топъл обяд".
Храната е раздадена между 11.00 и 12.30 часа на 29 март в 4 пункта, като предварително е пакетирана в кухнята майка в опаковки за еднократна употреба. Заболелите са консумирали храната привечер. Оплакванията са започнали 1 час след това. Те са свързани с повръщане, разстройство, болки в корема, без температура.
Извършена е проверка на фирмата за кетъринг. Взети са 48 проби - от повърхности, от съдове за приготвяне и разпределение на храната, от ръце и работно облекло на персонала. Взети са проби от храната, приготвена на 29 март, които ще бъдат изследвани в лаборатория към ОДБХ - Сливен.
Взети са секрети за микробиологично изследване на персонала в кухнята.
От ОДБХ Стара Загора пък са взели отривки от външна среда от пункта за раздаване на храната в Николаево и от храна, които са предоставени за микробиологичен анализ в лабораториите на РЗИ Стара Загора.
Екип от здравни инспектори организира изследването на петте лица, участвали в раздаването на храната за патогенни стафилококи и чревни бактерии. Връчени са предписания на общопрактикуващите лекари за предприемане на своевременни противоепидемични мерки при поява на лица с подобна симптоматика.
Със заповед на директора на ОДБХ Сливен кухнята майка на фирмата за кетъринг е спряна от експлоатация до изясняване на ситуацията.
Добави коментар