Започва проверка на завод "Арсенал" във връзка с откритите оръжия

09:50, 06 дек 18 25 1982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба „КОС“ при ГДНП проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък. Тя е свързана с иззетите на 4 декември в област Стара Загора 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в това число има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица, съобщиха от прокуратурата.

Рекордно количество незаконно оръжие беше разкрито при две отделни акции на спецполицаите. Намереният боен арсенал е способен да въоръжи няколко роти. Арестувани са общо 8 души. В хода на проверката стана ясно, че част от автоматите, картечниците и пистолетите са изнасяни нелегално от завод „Арсенал” в Казанлък.

Близо 11 000 души работят в казанлъшката оръжейница.  Всяко изделие, произвеждано завода, е със сериен номер и може да бъде проследено. От дълги години в Казанлък не се произвеждат автомати „Калашников”, а автомати "Арсенал". Въпреки това ръководството на завода е готово да съдейства по всякакъв начин, за да се уточни как и къде са били произведени намерените оръжия, съобщи NOVA.. 

Дружеството е частно, мерките за сигурност са на световно ниво и изнасянето на оръжие е по-скоро невъзможно. Официално становище на ръководството на компанията обаче ще има, когато нейни експерти проверят дали заловените оръжия са правени в Казанлък.

„По време на стрелбата в зала „Батаклан” във Франция се появиха много статии в големи медии, че оръжието на терористичната атака е от България и е било произведено в „Арсенал”. Оказа се, че връзката е доста по-дълга и това бяха обезопасени калашници, които не могат да стрелят с бойни патрони. Впоследствие този тип оръжия могат да бъдат възстановени за употреба като бойни. Има такава версия, но тя трябва да бъде коментирана от експертите, аз мисля, че има изнасяне на части от казанлъшкия завод, съдейки по намерените части и хората, които са арестувани”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Вчера беше проведена една перфектна операция на ГДБОП. Тук става дума за един огромен обем от информация, който няма да бъде разкрит в момента, още повече, че има риск за хората, които са участвали в операцията”, заяви Кирил Радев, бивш директор на Службата за борба с организираната престъпност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама