В три града от Югоизтока се краде най-много ток

12:40, 11 мар 19 25 2074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургас, Пловдив и Стара Загора са градовете, в които се краде най-много ток. Половината от задигнатата еленергия е в битовия сектор. За миналата година в Югоизточна България, на която ЕВН осигурява захранване, е откраднато електричество за 1 180 000 лева. 5070 метра проводници са измъкнати от трафопостове. Това обяви Костадин Величков от директорския борд на ЕВН Електроразпределение Юг.

Величков добави, че в случаи, в които се установи посегателство над измервателния уред, на абоната се начислява максимална консумация за 90 дни назад. "Електромерите с дистанционно отчитане предотвратяват кражбите на киловати, тъй като са с онлайн наблюдение. Всеки опит за манипулация на капака на уреда се вижда", обясни Величков. Досега дружеството е монтирало около 1 млн. електромера с дистанционно засичане.

Общо 6646 са констатираните случаи на кражби на електроенергия през изминалата година. 728 са нарушенията, извършени от стопански обекти. Сред тях 121 са ресторанти и питейни заведения, 38 - производствени и складови бази, над 90 -търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др.

Открити са множество обекти с инсталирани машини – „копачки“ на виртуална валута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия от един подобен обект достигат 50 000 кВтч. за един месец, като това е потреблението средно на 100-150 домакинства.

Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости, като проверки на такива обекти се извършват постоянно от дружеството. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Фирмените кражби представляват 11% от общо установените кражби, които през изминалата година са общо 6646. Необходимо е да бъдат установени санкции, които да имат превантивен ефект. Те трябва да бъдат строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване. В Чехия периодът на дотаксуване е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. Ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама