Десетки работещи в „Марица-изток“ излязоха на протест

16:42, 04 апр 19 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки работещи в „Марица-изток“ излязоха в Стара Загора в подкрепа на комплекса и поискаха държавата да защити енергетиката на въглища. Енергетици и миньори са обезпокоени от тежкото финансово състояние на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2.

Протестът се състоя минути преди началото на международния енергиен форум  „Чиста енергия и инвестиции в енергетиката – реалности и предизвикателства", който се провежда днес в Стара Загора.  В срещата се очаква да се включи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Митингът се организира от синдикалните структури на КНСБ в топлоелектрическата централа и рудниците. Те настояват за предприемане на незабавни мерки за спасяване на ТЕЦ “Марица-изток“ 2, за да не бъде обявена в несъстоятелност.   

Причина за тежкото финансово състояние на ТЕЦ 2 са загубите, които генерира централата заради високите цени на емисиите. За да се намалят разходите, от март работят само 2 блока на централата, а 30 % от персонала е в платен отпуск, твърдят от КНСБ. С намален капацитет работят и рудниците.

От синдиката искат и спешна среща с премиера Бойко Борисов. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама