Теменужка Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

12:03, 14 ное 19 / Политика 25 1219 Topnovini
1
2
3

Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна. Предприети са всички мерки и в страната ни не се очаква липса. Това каза в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма. Както знаете, в нашата енергийна стратегия предприети всички мерки и в страната ни не се очаква липса. Това е разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България - от българо-турска до българо-сръбска граница и изграждането и участието на България в терминала за втечнен природен газ на Александруполис, добави Петкова.

Борисов: Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем свързан с доставките на природен газ, каза още министърът.

Енергийният министър взе участие в церемонията по предаване за експлоатация на два нови многокофови роторни багера в "Мини Марица-изток". Проектирането и изработката на двата нови багера на стойност близо 26 млн. евро и е финансирано със средства от Международен фонд "Козлодуй" и със собствени средства на дружеството. Въвеждането в експлоатация на два нови роторни багера едновременно се случва за първи път в историята на дружеството, подчерта Петкова, съобщиха от енергийното министерство.

Енергийният министър припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища, защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката. „Тази перспектива е записана в Интегрирания план „Климат – енергетика“, който след одобрение от Европейската комисия предстои да стане факт от началото на следващата година“, припомни енергийният министър.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.