Голямо количество мъртва риба породи съмнения за отравяне на река Сазлийка в Старозагорско

07:55, 25 ное 19 / Общество 25 1359 Topnovini
1

Голямо количество мъртва риба във водата на река Сазлийка в Старозагорско предизвика опасения за отравяне на реката, съобщава bTV след изпратен сигнал до медията.

„Днес 23 ноември, за пореден път устаноявяваме масово измиране на риба в река Сазлийка след заустването на тръбата на новото сметищи в с. Ракитница! За съжаление това става в почивни дни когато РИОСВ не работят!”, пише подателят на сигнала.

Екокатастрофа: Рибата във Въча загина заради пресъхнала река

Проверка на bTV показва, че депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница се стопанисва от частна фирма. Контролните органи са били сезирани многократно за открита във водата на река Сазлийка мъртва риба.

От консорциума, стопанисващ депото, коментираха неофициално, че технологията им е така устроена, че дъждовната вода се смесва с отпадната и това няма как да доведе до измиране на рибата.

„В момента на проверката не е установено изтичане на отпадъчни води от тръбата на съоръжението. На място беше взета водна проба, повърхностна вода, за физикохимичен анализ, като е взета и втора проба преди заустване на съоръжението”, обяви Михаил Михайлов от РИОСВ-Стара Загора.

Резултатите от пробите ще са готови до 7 работни дни. А междувременно започва и проверка на съоръженията и дейността на депото за отпадъци край Ракитница.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 55 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.