Прокуратурата влезе във фирми на Ковачки, Ревизоро оказва съдействие

11:43, 05 фев 20 / Общество 25 1403 Topnovini

Прокуратурата влезе в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали по досъдебното производство за незаконния боклук от Италия, съобщиха от Районната прокуратура във Варна.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Връщат незаконните отпадъци от Италия

Очаква се 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от Салерно, след като има разрешение за реекспорта от районната прокуратура. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Прокуратурата ще се произнесе. Аз оказвам съдействие“, така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира новината. Той не даде гаранция, че отпадъците от Варна ще бъдат върнати. „Тези, които можем, ще изпратим, другите ще ги унищожим. Но да продължават да ги разтоварват там, няма да стане. Границата е овладяна по море“, заяви Ревизоро.

Той поясни, че ще извика четирите мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци, като се предвижда при нередности самите собственици да си връщат контейнерите.

„Ако на пристанище пристигнат контейнери, които не са така, както са обявени, този който ги е доставил ги товари или в противен случай няма да може да ги докара в България. При 50 контейнера, един да се окаже, че не е спазил реда, и 50-те няма да влязат в страната“, поясни екоминистърът. Част от новите мерки ще изискат законодателни промени.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 205 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.