Прокуратурата възложи проверка за неправомерно източване на язовирите "Копринка" и "Жребчево"

15:03, 03 сеп 20 25 2991 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Върховна административна прокуратура възложи проверка за управлението и контрола на водовземане и ползване на водите от язовирите Жребчево и Копринка на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Българска федерация по риболовни спортове и граждани на община Нова Загора. В сигнала е съобщено за проблеми проблеми, свързани с намаляване на нивото на водите в язовир Жребчево, поради системното му и неправомерно източване и за липса на разходомерни устройства на входа и на изхода на язовира.

Сочи се и че са отпускани количества вода от язовир Копринка за напояване по направление Стара Загора, но същите не са били оползотворени по предназначение, а за други цели.

Проверката, която МОСВ предстои да извърши, следва да изясни въпросите за управлението и контрола на водовземане и ползване на води от посочените язовири, наличието на незаконни действия в тази връзка, както и реализация на административна и административно наказателна отговорност, при установяване на нарушения.

Проверяват Ботаническата градина във Варна за опасност от погиване на защитени растения

Констатациите на МОСВ, данните за допуснати нарушения на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва ще бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама