Натровен с татул: Жена ми се свлече на дивана, халюцинираше

18:30, 08 ное 18 25 1883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Попадналият в търговската мрежа спанак с листа татул продължава да е водеща тема и днес. Количеството в склада на пловдивския производител е с предписание да бъде унищожено. Беритбата на съмнителния зеленчук е спряна. Така няма опасност от рецидив в търговската мрежа, успокоиха от Агенцията по храните в Пловдив.

Инспекторите от агенцията по храните продължават проверките и изземват наличните количества от магазините.

„Искаме да призовем и гражданите, които вече са си закупили и може би има в хладилниците останал от този спанак, с производител от Пловдив, просто да не го консумират, а да го върнат в обекта от който са го закупили”, призова директорът на инспекцията по храните в Търговище д-р Анелия Цонева.

Галин Иванов от Попово и съпругата му се почувствали зле, минути след като яли от спанака. Купили го от верига хранителни магазини.

„Жена ми се свлече на дивана и каза – нещо ми стана, в тоя момент и аз започнах да чувствам нарушение в зрението и веднага потърсихме спешна помощ в Попово… Бяхме в доста тежко състояние,особено жена ми  халюцинираше, имам чувството че в линейката изпадаше в безсъзнание”, разказа мъжът пред bTV.

Айлин Садък от Търговище също пазарувала в хипермаркет: „В момента в който тръгвам да го готвя, намирам някакви стръкчета които са по различни от това на спанака и добре, че ги мих листенцата едно по едно и не попаднаха в храната на детето”.

Симптомите при отравяне с татул се появяват до няколко часа след консумация. Лечението се провежда с медикаменти, а зеленото растение е най-опасно за децата и възрастните над 70 години, предупреждават токсиколози.

„Сърдечно-съдови проблеми, които имат, хора, които имат ритъмни, проводни, нарушения, хора, които имат високо кръвно – в една възбудна ситуация те по принцип ще качат още кръвното и от там вече могат да възникнат всякакви видове усложнения от основните системи на организма”, посочи началникът на спешната токсикология във ВМА д-р Детелина Перчемлиева.

Спанакът е отгледан край пловдивското село Златитрап. Производителят казва, че зеленчукът, който има сертификат за качество по международни стандарти, се прибира механично от полето.

„Хората, които стоят тук, на лентата, правят първичното сортиране, когато видят нещо, което не е спанак, в случая може да е плевел, изсъхнала клонка, жълти листа, бучка пръст и всичко, което не би трябвало да е в пакета, се отстранява”, подчерта Ивайло Малджански.

После и работниците проверяват и прочистват от плевели.

Земеделецът сортирал спанака си в склад без регистрация в Агенцията по храните, но след наложен акт, това е направено.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама