Трети български продукт получи защитено географско указание

17:30, 01 дек 18 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението вече е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, като според действащия регламент ще влезе в сила 20 дни след взетото решение.

Гроздовата ракия Търговище е включена в категория „Винена дестилатна спиртна напитка“ в списъка на продуктите с подобна защита. В техническото досие на новия продукт ЕК подчертава, че „Гроздовата ракия от Търговище“ се отличава с бледожълт цвят, приятен аромат на ванилия и хармоничен мек вкус. Тя се произвежда по класическа българска технология и има минимално алкохолно съдържание 40 об.%. Произвежда се само в област Търговище със суровина от лозови масиви от региона.

Защитено географско указание на Европейския съюз идентифицира продукт с произход от специфично място (държава или регион), чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на този произход.

До този момент само два други български продукта имат регистрация на географско указание – Горнооряховски суджук и Розово масло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама