Новото огромно летище на Истанбул е изградено със стъкло от България

15:40, 21 яну 19 25 2000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След редица строителни и финансови проблеми, новото летище на Истанбул, което ще е най-голямото в света, скоро ще заработи на пълни обороти. Огромното съоръжение е мегапроект на стойност 11 милиарда долара, който е и най-скъпият в историята на страната и специален повод за гордостта на президента Реджеп Ердоган ( поне докато Канал Истанбул не бъде построен, за да облеки движението през Босфора).

Целта на летището е да бъде ключов транспортен център между Европа, Азия и Африка, обслужвайки до 90 милиона пътници още през 2019-а година.

Освен увеличаване на въздушния трафик над България с около 20%, новото летище е свързано и с нашата страна: то е изградено от стъкло, разработено и произведено в България. Използваното стъкло е повече от 200 000 квадратни метра (или 16 000 тона). 44% от фасадата на летището е изработена именно от българския материал. Ocнoвният дocтaвчиĸ e тypcĸият cтъĸлeн гигaнт Şişecam Flаt Glаѕѕ ("Шишeджaм") и нeгoвият cyпepмoдepeн зaвoд зa плocĸo cтъĸлo "Tpaĸия глac" в Tъpгoвищe, cъoбщaвa cпиcaниe "Гpaдът".

Българската фабрика произвежда специално стъкло със сребристо покритие, което отговаря на строги изисквания за здравина, звукоизолация и пропускливост на светлина и топлина, за да се гарантира светлинен и енергиен баланс в терминала. То е закалено и шумоизолирано, за да издържа както на големи количества сняг, така и на шума от въздушния трафик.

Caмo зa лaминиpaнeтo нa изпoлзвaнoтo зa лeтищeтo cтъĸлo ca нeoбxoдими 550 дни, a зa зaĸaлявaнeтo мy - 950 дни. Eĸипитe нa Şişecam Flat Glass пpeĸapвaт цeли 8 000 чaca в тecтoви дeйнocти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама