Започнаха разкопките на средновековния град "Мисионис" край Търговище

18:40, 04 юли 19 / Култура и наука 25 711 Topnovini
1

Започна археологическото лято на средновековния град "Мисионис" край Търговище. Тази година археолозите са си поставили за цел да проучат по-подробно сградата, намираща се северно от Базилика 2, каза археологът от Регионалния исторически музей Ангел Конаклиев, предаде БТА.

Работи се по почистването на обекта. В следствие на атмосферните влияния през есента и зимата на миналата година, на места има свличания, които следва да бъдат възстановени.

Тази година археолозите ще разполагат с около 50 000 лв. за проучване на "Мисионис". Общината в Търговище е основният спонсор на разкопките , като ежегодно осигурява 35 000 лв. за планираната кампания на обекта. Останалите са средства са от държавния бюджет и от дарители.

През миналата година бяха осигурени допълнително 100 000 лв. целева държавна субсидия за "Мисионис", като по-голямата част от средствата бяха вложени в консервация на проучени по-рано архитектурни структури.

Древният град е един от 100-те национални туристически обекта на България и се намира на 7 км от областния град в живописната местност в Преславската планина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 142 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.