Петър Стойчев за преодоляването на леденото предизвикателство в Антарктида

10:50, 04 дек 18 / Спорт 25 1397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Болката при сблъсъка на тялото с ледените кристалчета, които се образуват при топенето на айсбергите, е неописуема заради студа”, разкри 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев пред bTV. Миналата седмица българинът спечели първото организирано състезание на Антарктида. Стойчев преодоля най-бързо дистанцията от 1000 метра, след като трябваше да се адаптира към изключително тежки условия.

„При такава ниска температура на водата, когато се топят айсбергите и ледовете, има много малки парченца, които плуват във водата и все още не са се разтопили. Това създава усещането, че водата е като масло, много по-гъста от нормалната, с която си свикнал да плуваш. И тези кристалчета като се удрят в кожата, е адски болезнено и неприятно. Защото колкото и студено да бъде в началото още докато чувствителността изчезне, болката е неописуема от този студ“, сподели шампионът.

Той допълни, че официалната температура на състезанието е била минус 1,2 градуса. Тя е под нулата, защото водата е по-солена от тази в Черно море.

В началото на състезанието е завалял сняг и духал силен вятър, а температурата на въздуха е била минус 4 градуса. „Командите са две. Първата е „Съблечете си дрехите”, което всички ние, шестимата участници, правим по най-бързия начин. Втората команда е „Влезте във водата“. Задължително е всеки да се хване за лодката, за да имаме равен старт. Самото влизане във водата е супер неприятно и много тежко – както си загрят се получава много рязка промяна. Но аз се опитах да се владея, контролирах ситуацията, защото за мен беше важно да направя тази победа, да развея българското знаме и на седмия континент“.

Стойчев сподели, че се притеснявал, че не чува сигнала за старта. Именно това са били най-неприятните за него 10 секунди. „Цялото плуване ми мина като насън и в момента, в който видях финалната лодка, имах още много сили в себе си да продължа. След това видях, че има много хора на палубата на кораба, които ни аплодираха, и реших, че със силите, които ми остават, мога да завърша по-различно от друг път“, поясни Стойчев относно това защо е преминал финалните метри на бътърфлай.

Според него, ако състезател не може да се адаптира в първите 15-30 секунди във водата, ще му се наложи да тръгне по-бавно, защото няма да може да се климатизира. Плувецът сподели, че притеснението му от състезанието изчезнало, когато се е потопил в ледената вода, както и че всички мерки за сигурност са били на високо ниво.

Той добави, че експедицията е срещнала много пингвини, няколко семейства китове, в далечината видели и косатки, имало е и много птици. Плувецът каза още, че след края на състезанието българската група е организирала веселба с родна музика. „Последната вечер на търга бях призован да си продам банските, шапката и очилата като победител, но ние взехме решение, че трябва да ги дарим на Музея на спорта в България, а не продадени на търг“, каза Стойчев.

Той вече гордо може да каже, че е плувал във всички континенти и във всички океани. Шампионът сподели, че след подобни състезания всякакви фини движения изчезват, както и правилният говор, защото мускулите на лицето се схващат.

Следващото ледено предизвикателство, което му предстои, е световното първенство през март в Мурманск в Северния полюс.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама