БАН не дава сградата на НИМХ

18:10, 04 яну 19 25 1336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) няма да се откаже от собствеността си върху двуетажната сграда, станала обект на спор между тях и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

От 1 януари институтът е на подчинение и издържа на просветното министерство по желание на неговите служители. Първата сграда на хидрометеорологичната служба, построена през 1954 г., е единственият неизяснен въпрос между академията и синоптиците, каза вчера ресорният министър Красимир Вълчев.

Сградата на „Цариградско шосе“ 66 в столицата, която за синоптиците и хидролозите има сантиментална стойност, е нужна на служителите на новия Институт по климата, атмосферата и водите, който БАН създаде на мястото на старата синоптична служба, обясни председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.

„Смятаме, че това е възможно най-удобния за всички страни вариант и емоциите смятам, че трябва да оставим настрани“, каза тя.

Славчева съобщи още, че между БАН и синоптиците има още нерешени въпроси за други имоти, които синоптиците ползват, но са собственост на академията.

„Сега трябва да се регламентира как ще продължат да бъдат ползвани от тях, ако са нужни, т.е. трябва документално нещата да се изчистят“, коментира проф. Славчева.

Неизяснени въпроси между двете страни има, например, и по отношение на интернет обслужването за синоптиците. До момента за него е плащала БАН.

„Те стават за друга организация извън БАН, това трябва да бъде регламентирано - водопроводната инсталация. Това са такива технически детайли, които предполагам, че ще изникват в процеса на съвместната ни работа може би в продължение на една година“, каза проф. Евелина Славчева.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама