Размирици в Атина, парламентът се готви да гласува Преспанския договор

07:30, 25 яну 19 / Свят 25 1494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До късно снощи продължиха разгорещените дебати в гръцкия парламент за Преспанския договор за новото име на Македония.

Повече от 130 души са задържани заради размирици пред парламента в Атина. Около 2500 протестиращи се бяха събрали пред сградата по време на обсъжданията. Някои демонстранти хвърляха запалителни бомби и камъни срещу служителите на реда, които отвръщаха със сълзотворен газ.

Протестни демонстрации се състояха в големите градове на Гърция и на границата с Македония. В Солун се проведоха три демонстрации. Имаше протести и в Лариса. На много места граждани скандираха пред политическите офиси на депутатите от района.

Преспанското споразумение предвижда смяна на името на бившата югорепублика. Според сондажите, най-малко две трети от гърците са против документа, който трябва да отвори пътя към евроатлантическа интеграция на Скопие.

Вотът по ратификацията трябваше да се проведе в четвъртък, но беше отложен за петък. Недоволни от новото име на Македония свикват нов протест пред парламента с призив "Македония е Гърция". Опозицията успя в дебатите да атакува всички основни моменти в споразумението със Скопие. "Това е предателство, ще отговаряте пред историята", заяви лидерът на консерваторите Кирякос Мицотакис.

Бившият министър на отбраната Панос Каменос - лидер на националистите, призова "независимите депутати, които не са получили облагодетелстване", да блокират ратифицирането на договора. Депутатите от СИРИЗА поставиха въпроса за политическата стабилност на Балканите.

Няколко хиляди демонстранти пред парламента скандираха срещу името Северна Македония, срещу партията Сириза, но и обявиха за "предатели" независимите депутати, които заявиха подкрепа към правителството. Поискаха за първи път и оставката на президента. "Референдум веднага" - написаха дори на Акропола.

"Такова напрежение и разделение на гърците не е имало и в навечерие на избори", коментират медиите. Социолозите избягват прогнози, до колко ще се срине доверието към СИРИЗА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама