С кои храни можем да преборим стреса

13:40, 05 фев 19 25 1904 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрегната и натоварена работа, проблеми в ежедневието, болести - всичко това и още много фактори водят до огромна доза стрес, с който трябва да се справяме всеки ден.  Има обаче храни, които помагат в борбата с това натоварване и при правилно хранене, в съчетание с други разтоварващи методи, стресът може да бъде премахнат или поне намален голяма степен, пише "Дарик".

Шоколад

Той е вечният помощник в много ситуации. Най-популярната храна за справяне със стреса. Кара ни да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за онова химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие. Най-ефективен при стрес е тъмният шоколад, защото понижава кръвното налягане и ни кара да се чувстваме по-спокойни.

Банани

Бананите са не само вкусни, но и много полезни плодове. Хубаво е да хапвате от тях всекидневно, защото са богати на калий, спомагат за балансирането на кръвната захар, намаляват неразположенията на предменструалния синдром при жените, благодарение на витамин В. Тези плодове подобряват настроението. Съдържат триптофан, което се изисква от организма за производството на серотонин (т.нар. „хормон на щастието“). Един банан съдържа около 27 мг магнезий. Този минерал отговаря за доброто настроение и здравословния сън.

Боровинки

Тези вкусни плодчета са много богати на полезни вещества – в тях се съдържа голямо количество витамин С, както и ценни антиоксиданти. Точно тези вещества са най-необходими на организма по време на стрес.

Бадеми

Тези ядки имат свойството да намаляват стреса. Богати са на витамин B2 (рибофлавин), витамин Е, магнезий и цинк. Витамините от група B и магнезият са основния компонент в производството на серотонин, който помага за регулиране на настроението и намалява стреса. Цинкът също е известен със свойството си да намалява негативния ефект на напрежението, докато витамин Е е антиоксидант и спомага за разграждането на свободните радикали – основни причинители на стреса и сърдечните удари. Все пак не трябва да изяждате големи количества бадеми, тъй като ядката е богата на мазнини.

Мляко

Млякото е още един антистресов продукт. То успокоява нервите и е допълнителен източник на енергия. Чаша топло мляко с мед преди лягане предизвиква чудеса и страхотно настроение на сутринта, защото сте се наспали. 

Портокали

Специалистите препоръчват също редовна консумация на портокали – било като плод, било като сок. Този плод е истинско находище на витамин С, който моментално навалява стресовото равнище.

Риба

Повечето риби са богати на толкова важния витамин B, и най-вече B6 и B12, които са едни от най-мощните лекове за намаляване на стреса. B12 е един от най-важните витамини в синтеза на „щастливия” мозъчен химикал серотонин. Недостигът на B12 може да доведе до депресия.

Броколи

Още една храна, богата на намаляващия стреса витамин B. Но в броколите има още една ценна съставка – фолиева киселина, която също е от семейството на витамини B. Фолиeвата киселина помага за намаляването на стреса, тревогата, паниката и дори депресията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама