Гебрев пред „Гардиън“: Не знам защо бих могъл да съм мишена за ГРУ, почти не умрях

09:25, 19 фев 19 / Политика 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев, е сърбеж и зачервено око след вечеря през април 2015 г. На следващия ден той има странни видения за мигащи светлини, последвани от неконтролируемо повръщане. Когато приятелите му го карат по спешност в болница, всичко става черно и той изпада в кома, пише британският вестник „Гардиън“, предаде БГНЕС.

Сега, почти четири години след като българският търговец на оръжие е на ръба на смъртта след съмнения за отравяне, британските следователи са в София, за да установят дали инцидентът е свързан с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия с „Новичок“ в Солсбъри.

Ключовата връзка между двата случая е предполагаемото присъствие на заподозрян агент на руското военно разузнаване ГРУ под фалшиво име Сергей Федотов и в двете държави по време на инцидентите.

Разследващият уебсайт Bellingcat, който по-рано идентифицира оперативните работници от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига като заподозрени за нападението в Солсбъри, твърди, че Федотов е Денис Сергеев - високопоставен офицер от ГРУ и завършил Руската военна дипломатическа академия.

Записите от пътуванията показват, че човекът, когото Bellingcat е идентифицирал като Сергеев, е посетил България през април 2015 г. и е бил в страната по времето, когато Гебрев изпада в кома.

Гебрев, 65-годишен български търговец на оръжие, разказа историята за отравянето, станало през 2015 г., на поредица от срещи с репортер на „Гардиън“ в София. Той казва, че е сигурен, че е отровен, но няма представа защо би могъл да е мишена за ГРУ.

„Няма смисъл. Дали някой агент от ГРУ е бил тук или не - не знам. Но аз почти умрях“ каза той.

Гебрев твърди, че не е забелязал нищо подозрително в часовете и дните, предхождащи момента, в който се е почувствал зле, но също така казва, че тъй като съпругата му е починала от рак предния месец, той не обръщал особено внимание на нищо.

„На 27 април работех като мравка в офиса си, не съм нито закусвал, нито обядвал“, казва той.

След това отишъл на вечеря с двама дългогодишни полски бизнес партньори в един от най-престижните ресторанти в София, където си поръчал риба. Когато се прибрал вкъщи вечерта, очите му започнали да парят.

На следващата сутрин шофьорът му купил капки за очи, но сърбежът се усилил. Той все още искал да организира бизнес вечеря същата вечер с други бизнес партньори от Полша, както и с двама руснаци.

Гебрев отговори уклончиво за самоличността им, но каза, че е предоставил имената им на прокурорите и че всички хора са били дългогодишни познати, които не биха могли да бъдат замесени.

По време на вечерята със зрението му започнали да се случват странни неща, след което започнал да повръща и състоянието му бързо се влошило.

Гебрев бил информиран, че синът му и директор на една от неговите производствени компании, също е бил отровен и изпаднал в кома. Българската болница не могла да направи сложните тестове, така че Гебрев поръчал изследванията във финландска лаборатория, според която бил отровен от органофосфат.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев, близък приятел на Гебрев, беше скептично настроен, че Гебрев може да е цел на ГРУ, но каза, че Русия се опитва да получи контрол над лицензите в българската отбранителна индустрия. „Русия иска да сключи сделки с оръжие в Африка и Азия, където Гебрев винаги ги бие“, каза той.

Гебрев смята, че опитът да бъде отстранен може би е свързан с плановете му да придобие дял от оръжейната фабрика „Дунарит“ в град Русе, на границата с Румъния. „Тогава започнаха проблемите. Някой не беше доволен“, каза той.

Други предполагат, че зад всичко това може би стои вътрешен български спор, подклаждан от враговете на Гебрев, търсещи помощ от Русия.

Гербев казва, че не е работил с Русия и не е имал бизнес с руски партньори или посредници. Той имал някои договори с Украйна, но настоява, че те са за „малки количества, нискотехнологични“.

Българските прокурори прекратиха разследването си поради липса на улики, но Гебрев отново се е обърнал към тях няколко месеца след атаката в Солсбъри, виждайки сходства с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

„Когато се случи, аз дори не мислех за това, но тогава през октомври разговарях с един приятел по случая и изведнъж се зачудих“, каза той.

Потенциалната връзка със случая Скрипал изглежда е накарала българските власти да действат, пише „Гардиън“.

„Веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали“, каза за „Гардиън“ българският премиер Бойко Борисов.

Гебрев обясни, че е имал среща с български прокурор миналата седмица, която е продължила „15 или 20 минути“, но освен нея, властите не са се свързали с него.

Ноев смята, че е налице липса на интерес към случая. „Подозирам, че това е умишлено прикриване. България и някои от основните български институции не искат този случай да бъде разследван допълнително“, каза той.

България някога е била най-близкият съюзник на Съветския съюз в Европа и за разлика от други ЕС и НАТО не е експулсирала руски дипломати в отговор на отравянето на Солсбъри, посочва „Гардиън“. Страната извика своя посланик в Москва за консултации за кратко, но подчерта, че са необходими повече доказателства за по-нататъшни действия.

Опитът да си спомни последователността на събитията около предполагаемото отравяне е предизвикателство за Гебрев, който често дава неясни подробности. Когато му показахме снимка на човека, когото Bellincat идентифицира като Сергеев, Гебрев каза, че не го разпознава, пище британският „Гардиън“.

Хамиш дьо Бретън-Гордън, експерт по химическите оръжия, заяви, че резултатите от финландската лаборатория са непълни, но предполага, че Гебрев вероятно е бил отровен с пестицид, а не с оръжеен агент. „Токсичността на пестицида в сравнение с нервния агент е минимална, но все пак достатъчна, за да причини смърт.“

Допълнителна странност е, че Гебрев твърди, че синът му и неговият бизнес партньор не са се виждали в дните, предшестващи отравянето му.

Другите двама мъже се разболяват три дни след него. „Седнахме заедно и се опитахме да разберем откъде може да е дошло, но не успяхме“, казва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама