Стотици превозвачи излизат на протест срещу пакета "Мобилност"

06:30, 27 мар 19 / Политика 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български, румънски и полски превозвачи излизат на протест в Страсбург. Причината е опитът пакетът „Макрон” да бъде гласуван в Европарламента преди европейските избори.

По същото време евродепутатите ще гласуват дали изобщо да се разглежда пакет "Мобилност". Председателят на ЕП Антонио Таяни коментира, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия. Ето защо пленарната зала ще гласува, че вкараният текст не е приемлив, след като не е одобрен от нея.

Ако днес вкарването на точката бъде отхвърлено, до края на мандата на Европейския парламент остава само една, последна сесия - в средата на април.

Българските превозвачи са наели един самолет за 110 човека, които ще участват в протеста. Допълнително три самолета ще пристигнат от северната ни съседка. Наши сънародници, които живеят в близост до Страсбург, също ще се включат в протеста.

Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица "Раковски".

Пакетът „Мобилност” има вече над 2000 поправки. Предложението за гласуването му в сряда беше прието с 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

Задължението за връщане на автомобила "у дома" поне веднъж на четири седмици е основният проблем за родните превозвачи. Причините са географски, финансови и екологични, обясниха от Съюза на международните превозвачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама