Рязкото отслабване крие сериозни рискове

19:40, 18 окт 19 25 1896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. До този извод са стигнали китайски учени, чието изследване е публикувано от „Бритиш медикъл джърнъл“, съобщиха ТАСС и БТА.

Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им състояние.

Особено внимание учените отделили на връзката между намаляването на телесната маса при хора на средна възраст, които страдат от затлъстяване, и увеличаването на вероятността от преждевременна смърт.

Оказало се, че за 12 г. наблюдение средно са регистрирани 10 500 смъртни случая, в близо една трета от тях основна причина са различни нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система.

Учените изяснили, че за хората над 47 години с високи показатели на индекса на телесната маса, които продължаващи да губят тегло, рискът от преждевременна смърт се повишавал значително в сравнение с хората, които не искали да отслабват.

Индексът на телесната маса се изчислява по следния начин - теглото в килограми делено на ръста на човек в метри на квадрат. Нормалните показатели според Световната здравна организация са 18,5 до 25. Всичко над 30 се смята за затлъстяване.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама