Ето как да подобрим съня си без помощта на хапчета

20:00, 29 яну 20 25 2822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Важността на редовния и здрав сън за човешкия организъм е доказана отдавна, пише "Дейли мейл", цитирана от БГНЕС. Как да си го осигурим, без да разчитаме на хапчета и други изкуствени средства?

Първият съвет на специалистите е от рано сутрин да се излагаме на естествена, дневна светлина. Това "настройва" биологичния часовник на по-ранен час и в края на деня мозъкът ще иска сън. Излагането на дневна светлина рано сутрин не означава да ставаме по изгрев слънце.

Може да бъде направено и малко след началото на деня. Излагането трябва да е между 30 и 60 минути. Особено ефективно е, ако се комбинира с излагане на естествена дневна светлина и в края на деня, малко преди залез.

Втората мярка - не прекалявайте с дрямката по време на деня. Ако сте уморени, да дремнете в свободното си време е много изкушаващо. Но тази практика може да наруши вечерния сън, който е най-важен.

Дрямката не трябва да бъде по-дълга от 20 минути. По-дълга дрямка от това може да доведе до усещане за отпадналост и да намали бдителността на човек. Дрямката не трябва да се практикува поне 6 часа преди вечерния сън, защото ще му се отрази негативно.

Не правете физически упражнения късно, съветват също така. Звучи противно на логиката, че физическите усилия могат да се окажат вредни за съня, но при някои хора е така. Упражненията повишават телесната температура, а при нощния сън е характерен лек спад. Така физическата активност непосредствено преди лягане влияе на естествения процес на заспиване.

Опитайте се да не тренирате до час или дори два часа преди лягане. Това не е валидно за всички хора. На някои упражненията не им пречат да заспят.

Яжте сутрин и в средата на деня. Храносмилателните процеси в тялото се забавят с приближаването на времето за спане. Ако поемете много храна преди лягане, това може да доведе до проблеми - като производството на големи количества стомашни киселини, което засилва риска от киселини и дискомфорт по време на сън.

Проучвания показват, че храната, която се консумира вечер, в най-голяма степен се "складира" от тялото под формата на мазнини, вместо да се изгаря за необходимата ни енергия.

Кафето наистина може да е вредно за съня ви. Пиенето на кафе и някои видове чай, като зеления и черния, могат да повлияят на качеството на съня. Кофеинът обичайно достига максимален ефект около 15 до 45 минути след консумация. Как се отразява той на организма зависи от много неща, сред които теглото на човека, лекарствата, които пие, състоянието на черния му дроб, количествата кофеин, които поема, и дори генетичните му особености.

При повечето здрави възрастни хора кофеинът продължава да циркулира в организма до 5-6 часа след консумацията. Така че е по-добре силното кафе или чай през късния следобед да бъдат избягвани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама