Недоспиването не може да се компенсира през уикенда

20:40, 09 фев 20 25 2539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недоспиването, натрупано през седмицата, не може да се компенсира през уикенда или в другите почивни дни, съобщиха руски експерти, цитирани от РИА Новости и БГНЕС.

Какви рискове крие недоспиването?

„За да се избегне недостига на сън, е важно хората да спазват стандартния си график на лягане и ставане през уикенда, защото и малки колебания в него ще нарушат съня през седмицата”, казва Роман Бузунов, президент на Руското дружество на сомнолозите и доктор на медицинските науки.

„Оказва се, че ако искаме да излезем на разходка в събота вечер и си легнем в полунощ, то на следващия ден ще станем късно и в неделя вечер няма да ни се спи, следователно пак ще си легнем късно. Така в понеделник се събуждаме за работа недоспали, а това се отразява пагубно на тялото", обясни Бузунов.

Недоспиване дори от 16 минути се отразява на производителността ни

Според него терминът „неделно безсъние" си е чиста реалност. По думите му при късно ставане през уикенда графикът на човек се измества с минимум шест часа.

Лекарят съветва през уикендите да не спим до късно, за да компенсираме недоспиването през седмицата или ако се спи малко повече, то да не е над два часа. Така тялото ще си почине и няма да има нужда да се възстановява допълнително.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама